Říjen 2009

Staročeská švestková povidla s rumem a mandlemi

19. října 2009 v 1:45 *SLADKÉ ZAVAŘOVÁNÍ

Recept je na dvě kila švestek

Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.
Zasypte jedním kilogramem cukru (krystal nebo krupice, moučkový se nehodí). Oloupejte z jednoho pečlivě umytého citrónu spirálu vrchní žluté slupky, my machři tomu říkáme "zest". Pokud na ní zbyde trocha té bílé dužiny, tak se tím nestresujte (ale je hořká, tak zkuste být trpěliví a udělat to alespoň trochu pořádně).
Ten citron rozpulte a jeho štávu vymačkejte na švestky.
Přidejte koření, od každého špetinku - skořici, anýz, koriandr, hřebíček a nové koření. Mleté, samozřejmě. Švindlířka použije předpřipravenou směs koření "Perník", tam to totiž všechno je a už namleté. Pozor! Zdůrazňuji, že se fakt jedná o směs koření.
Přidejte špetku soli. (Rada pro začínající kuchaře - sůl se dává do všech sladkých jídel. Nebojte, nebude to slané, ale bude to mnohem lépe chutnat.) Zalijte všechno pidilinkem vody (fakt málo) a pořádně promíchejte.
Zakryjte hrnec pokličkou a postavte na plotnu. Uveďte do varu (ne manžela či manželku, ale povidla).
Hned jak se to začne vařit, přesuňte hrnec na nejmenší plotýnku sporáku a tu stáhněte na minimum.
Tak 40 minut to ani nemusíte míchat. Když se švestky rozvaří, sundejte pokličku. Vemte si do kuchyně notebook a pusťte si film, doporučuji "Harryho Pottera" v nepřekonatelném českém dabingu.
Pokaždé, když budete mít chuť se ušklíbnout nad trapným homofobním "vtípkem" autora českých dialogů, a také pokaždé, když vám na zádech vyrazí studený pot z katastrofálního hereckého ne/výkonu představitelky role Ginny, povidly pořádně zamíchejte. Jinými slovy - míchejte to furt.
Někdy kolem té pasáže, kdy Ginny Harrymu zavazuje tkaničku (nejhorší líbací scéna všech filmů, které jsem kdy viděla) se povidla začnou připalovat. To znamená, že máte skoro hotovo.
Přidejte rum, tak tři panáky. Pokud zbyly jen dva, dejte dva. Pokud nezbyly žádný, taky nijak velká tragédie, ale s rumem jsou ty povidla vážně lepší.
Přisypte půl pytlíku loupaných mandlových lístků, mohou být i celé loupané mandle. Vyndejte tu citronovou spirálu. Opatrně, povidla jsou hodně horká!
Povařte ještě pár minutek a ještě vařicí plňte do dobře umytých a vysušených sklenic.
Pokud máte tak skvělou sestru jako já, podělte se se sestrou, pokud jí nemáte, nedávejte nikomu nic.

Košíčky s čokoládou a smetanovým karamelem

14. října 2009 v 14:32 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
300g lineckého těsta, 300g čokolády na vaření, 200ml smetany, 150g másla, 100g moučkového cukru, Smetanový karamel: 200g cukru krupice, 200ml smetany


Postup
Z lineckého těsta upečeme malé košíčky, které naplníme čokoládovou náplní. Čokoládová náplň: smetanu přivedeme do varu, přidáme čokoládu, máslo, moučkový cukr, vše povaříme a dáme vychladit. Po vychlazení našleháme a lžičkou dávkujeme do košíčků, nakonec přelijeme smetanovým karamelem, který připravíme tak, že cukr utavíme na světlý karamel a povaříme se smetanou.

Plněné rohlíčky

14. října 2009 v 14:31 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
250 g hladké mouky 250 g polohrubé mouky 300 g másla 1 šlehačka
Na vále vypracujeme těsto a necháme v ledničce 2 hodinky odpočinout.Těsto rozdělíme na 8 dílů a z každého postupně vyválíme placku o velikosti dezertního talířku. Vyválenou placku rozdělíme na 8 dílů.

Náplň:

Tvarohová
Dva 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový pudink, mletý cukr podle chuti, vanilkový cukr, rozinky citronová kůra. Vše promícháme. (Pudink se nevaří, použije se v prášku).

Ořechová
200 g mletých oříšků, buď vlašských nebo opražených lískových , mletý cukr podle chuti, asi 1 dcl mléka trochu rumu na zavonění. V kastrolku na sporáku necháme spařit. Vychladlou hmotou plníme rohlíčky.

Podobně připravíme makovou náplň.

Do nejširší části výseče dáme tvarohovou náplň a rohlíček srolujeme.Položíme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby špička výseče byla vespod. Rohlíček se nám tak nerozbalí. Dbáme na to, aby kraje rohlíčků byly dobře uzavřeny. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě.

Když začnou rohlíčky růžovět, vyndáme plech z trouby a ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.


Mandlové rohlíčky

14. října 2009 v 14:30 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
30dkg hladké mouky, 20dkg másla, 10dkg cukru, 2 žloutky, 10dkg mandlí, vanilkový cukr, čokoládová poleva

Postup
Do mouky rozsekáme máslo, přidáme cukru, nastrouhané mandle, žloutky a balíček vanilkového cukru. Hmotu zpracujeme v tuhé těsto, které dáme na hodinu do chladničky. Potom těsto nakrájíme na díly a vyválíme z nich proužky. Tyto proužky zformujeme na silnější rohlíčky a dáme je na plech. Předtím je třeba plech vymazat tukem, nebo vyložit pečícím papírem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Mezi tím si uděláme čokoládovou polevu. Po upečení necháme rohlíčky vychladnout a kraje rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy.

Linecké cukroví

14. října 2009 v 14:29 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
21 dkg hladké mouky,14dkg Hery,1 vanilkový cukr,2 žloutky,7 dkg mouč.cukru, citronová kůra.

Postup
Vypracovat těsto a nechat 1 hodinu odpočinout.Potom vykrajujeme a pečeme.

Pracny

14. října 2009 v 14:28 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
1 vejce,1x 100% tuk,10 dkg nastrouhaných ořechů, 3 tatranky nastrouhat,12 dkg cukru,30 dkg hladké mouky


Postup
Udělat těsto, pečeme ve formičkách a obalujeme v cukru.

Kokosky

14. října 2009 v 14:28 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
20dkg cukr moučka, 10dkg kokosové moučky, 3 bílky, 4 lžíce hrubé mouky, citrónová kůra

Postup
Cukr, kokosovou moučku a bílky šleháme v páře do ztuhnutí. Potom odstavíme a zamícháme 4 lžíce hrubé mouky a citrónovou kůru. Nastříkáme na plech a pečeme do růžova na 150 - 160°C.

Marokánky

14. října 2009 v 14:27 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
0,5l mléka,160g mlet.cukru,60g hladké mouky,40g másla,20g ořechů,kandované ovoce,mandle,hrozinky,různé druhy sušeného ovoce,čokoládová poleva.

Postup
V mléce rozpustíme cukr,máslo a mouku a vše uvaříme na kaši,až směs vychladne přidáme nasekáné ořechy,mandle,kandované ovoce či sušené ovoce a hrozinky. Na vymazaný a moukou posypaný plech tvoříme placičky,pečeme při 200°C. Vychladlé placky potřeme čokoládovou polevou.

Linecké třené kakaové

14. října 2009 v 14:27 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
6ks žloutků,Čokoládová poleva,trochu kakaa 410g mouka hl.,110g cukru moučka,380g másla.

Postup
Změklé máslo ušleháme s cukrem a žloutky (přidáváme postupně)Do hmoty lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem. Vzniklou hmotou naplníme cukrářský stříkací sáček(nebo přes strojek na maso-s nástavcem na cukroví viz.obrázek tvar) a na papír stříkáme(pokládáme) rohlíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené, vychladlé rohlíčky slepíme krémem nebo marmeládou a rohy rohlíčků potáhneme(namáčíme) v čokoládě

Nugátové rohlíčky

14. října 2009 v 14:26 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
200 g nugátu,100 g změklého másla,1 vejce,25 g cukru,3 sáčky van. cukru ,1 špetka soli, 300 g hladké mouky,1/2 lžičky prášku do pečiva,200 g bílé čokoládové polevy ,30 g pestré cukrové drti na ozdobení

Příprava
Nugátovou hmotu a máslo zpracujeme. Přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl. Vše zpracujeme s moukou a práškem do pečiva. Chladíme 60 minut.

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Z těsta tvoříme 3 cm silné válečky, které rozkrájíme na 1cm silná kolečka. Z koleček zformujeme rohlíčky a pečeme 10 minut.

Polevu rozpustíme ve vodní lázni. Polovinu rohlíčku namočíme v polevě a posypeme cukrovou drtí, dáme ztuhnout.

Ořechové strojkové

14. října 2009 v 14:25 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
25 dkg hladké mouky ,12 dkg cukru ,25 dkg Hery ,25 dkg mletých ořechu, 1 vejce

Postup
Těsto dobře vypracujeme,necháme v chladu odležet asi 1 hod,nebo do druhého dne.V strojku na maso(s nástavcem) děláme tvary jaké chceme a Upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova

Solamylky-strojkové

14. října 2009 v 14:25 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
30 dkg hladké mouky, 30 dkg hrubé mouky ,30 dkg moučkového cukru ,30 dkg Hery,25 dkg solamylu, 2 vejce + 2 žloutky, 1/2 prášku do pečiva

Postup

Suroviny propracujeme, strojkem děláme tvary a pečeme na papíře, slepíme marmeládou,slepené zdobíme čokoládovou polevou podle vlastní fantazie

Pudinkové strojkové

14. října 2009 v 14:24 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
30 dkg pol. mouky, 15 dkg pr. cukru, 17dkg Hery, 1 vejce ,3,5 bal. vanilk. pudinku ,asi 1/3 pr. do pečiva


Postup
Dáme péct,po upečení slepujeme marmeládou a můžeme ozdobit čokoládovou polevou.

Ve strojku děláme co nejtenší tvary, trochu díky pr. do pečiva nabudou, tak ať nemáte veliké cukroví.

Rohlíčky strojkové

14. října 2009 v 14:23 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
30 dkg hladké mouky, 25 dkg tuku, 10 dkg cukru, 10 dkg lískových oříšků strouhaných, 2 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru.
Cukr na obalení

Postup
Zpracujeme na vále v těsto, necháme asi hodinu odpočinout a potom nástavcem na masovém strojku vytlačujeme proužky těsta, ze kterých tvoříme rohlíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a ještě teplé obalujeme v cukru.

Kokosové strojkové

14. října 2009 v 14:22 *VÁNOČNÍ CUKROVÍ
60 dkg hladké mouky 25 dkg másla 20 dkg kokosu 20 dkg moučkového cukru 2 celá vejce citrónová kůra

Postup
Všechny suroviny zpracovat a pomocí strojku na maso ( namontovat na konec nástavec s tvary ) děláme růzdné tvary. Pokládáme na plech a po upečení obalíme v moučkovém cukru nebo můžeme namáčet v čokoládové polevě.

Vosí hnízda -kakaová

14. října 2009 v 14:21 *NEPEČENÉ CUKROVÍ
1 máslo, 3 balíčky drcených piškotů, 15 lžic rumu, 5 a více lžic kakaa dle chuti, moučkový cukr dle chuti (není pořeba) Nápln 1 kondenzované mléko, 1 máslo, rum

Podklad piškoty ,moučkový cukr na posypání

Postup
Přísady vypracujeme v těsto, ze kterého tvoříme malé kuličky, které obalíme v cukru a vytvarujeme ve formičce. Usušená hnízda naplníme krémem (kondenzované mléko v plechovce vaříme cca 2 hodiny na karamel, po vychladnutí vyšleháme s máslem a rumem v krém) a podlepíme piškoty.

Já si peču linecká kolečka, vypadá to lépe:)

Vosí Hnízda

14. října 2009 v 14:20 *NEPEČENÉ CUKROVÍ
10dkg másla,5lžic rumu,3lžíce kakaa,18dkg cukru moučka,20dkg najemno rozlámaných piškot.

Nápln
10dkg másla,3lžíce rumu,1žloutek,8dkg cukru moučka,1 lžíce kondenzovaného mléka


Na dopracování
1 balíček piškotů,cukr moučka,čokoládová poleva(může být pokud chcete zdobit vosí hnízda)

Piškoty rozmačkáme. Smícháme je se zbylými surovinami na těsto a vypracujeme hladkou hmotu. Základ na vosí hnízda dáme ztuhnout asi na hodinu do lednice.

Potom vyválíme váleček, rozdělíme na stejné dílky, ze kterých tvarujeme kuličky. Ty vmačkáváme do cukrem vysypaných formiček a vyklepneme.

Z kondenzovaného mléka, cukru, rumu a žloutku vyšleháme krém, kterým naplníme vosí hnízda a přiklopíme na piškot.Můžeme ozdobit i čokoládovou polevou.

Vosí hnízda skladujeme v chladu

Rumová kolečka

14. října 2009 v 14:19 *NEPEČENÉ CUKROVÍ
150 g másla, 60 g moučkového cukru, 1 lžička vanilinového cukru, 1 lžíce rumu, 200 - 250 g hladké mouky; poleva: 100 g moučkového cukru, 1 - 2 lžíce rumu,kokos.

Postup
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny a postupně přidáme rum a mouku. Vypracujeme vláčné těsto, které odložíme asi na hodinu do chladničky. Odpočinuté těsto vyválíme na plát a formičkou vykrajujeme kolečka. Přenesema je na plech vyložený papírem na pečení a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlá kolečka přelijeme polevou a necháme ztuhnout. Poleva: smícháme moučkový cukr s rumem.Můžeme posypat kokosem.

Sladký salám

14. října 2009 v 14:18 *NEPEČENÉ CUKROVÍ
50g kakaa,trocha rumu,1/4kg ztuženého tuku,300g piškotů, strouhaný kokos,1/4kg moučkového cukru,1 vanilkový cukr, 2 celá vejce.

Postup
Utřeme moučkový a vanilkový cukr, vejce, kakao a rum. Přidáme 1/4kg rozpuštěného ztuženého tuku (ne horký). Nakonec přidáme 300g piškotů nakrájených na kostky. Na celofán nasypeme strouhaný kokos, zabalíme do toho těsto a necháme ztuhnout.

Kokosové kuličky

14. října 2009 v 14:18 *NEPEČENÉ CUKROVÍ
10dkg másla,10dkg cukru,2 lžíce kakaa,1 lžíce rumu,2 vejce 10dkg piškotových drobků,strouhaný kokos

Postup
Rozpuštěný tuk smícháme s cukrem,kakaem,rumem a vejci.Přidáme drcené piškoty.Zpracujeme těsto,tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.