Švestky v cukru

14. října 2009 v 14:09 |  *SLADKÉ ZAVAŘOVÁNÍ
Chcete mít švestky připravené po ruce, až dostanete v zimě chuť na koláč nebo knedlíky? Využijte levné sezónní ceny a zavařte si je v cukru! Žádné dlouhé míchání a pasírování jako u povidel. Stačí pár minut - a máte hotovo. Jak na to?
Suroviny
1 kg švestek, 1,5 kg želírovacího cukru, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový lusk nebo semínka z něj, 1 menší kousek skořice, 3 hřebíčky
Postup
Čerstvé zdravé švestky umyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. Vložíme do většího hrnce spolu se želírovacím cukrem, vanilkovým luskem, hřebíčkem a skořicí. Koření je ideální vložit v pytlíčku z řídkého plátna. Zalijeme rumem, důkladně promícháme a přikryté poklicí necháme odstát do druhého dne, aby švestky pustily šťávu. Další den si napřed připravíme sklenice na plnění. Vymyjeme je horkou vodou a dosucha utřeme čistou utěrkou. Poté přivedeme švestky k varu a necháme 4 minuty prudce probublávat. Mícháme dřevěnou vařečkou. Poté odstavíme z plotny a vyjmeme pytlík s kořením, případně vylovíme koření po kouskách. Připravené sklenice naplníme ještě horkými švestkami a ihned uzavřeme víčky. Pokud chceme prodloužit trvanlivost, můžeme sklenice ještě sterilovat pět minut ve vařicí vodě. Švestky uchováme na chladném, tmavém a suchém místě. Lze je použít jako součást sladkých jídel (náplň knedlíků, buchet, koláčů), ale vynikající jsou i samotné, polité rozředěným tvarohem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama