Květen 2010

http://yummita.blogspot.com/

18. května 2010 v 2:35
http://yummita.blogspot.com/

Zdravá klasika

18. května 2010 v 2:01 *JÍDLO JAKO LÉK
Šunková rolka
•        8 plátků šunky
•        1/4 l Ramy Cremefine na šlehání
•        2 lžíce jemně nastrouhaného křenu
•        sterilovaná kapie (asi 1 lžíci)
•        sekaná petrželka
•        Rama Creme Bonjour
Postup:
Šlehačku ušleháme, přidáme křen, lehce osolíme a promícháme. Plátky šunky potřeme krémem a svineme. Do zdobícího sáčku (tvořítka) dáme Ramu Creme Bonjour a na rolky vytváříme pusinky, které můžeme ozdobit proužkem kapie a petrželkou.

Jarní nákyp s kopřivami

18. května 2010 v 2:00 *JÍDLO JAKO LÉK
mladé kopřivové lístky, kuřecí prsa, cibule, česnek, žemle, mléko, vejce, sůl, rostlinný tuk.
Kuřecí prsa pomeleme na masovém strojku, podusíme na zpěněné cibulce, přidáme pomleté kopřivy, dochutíme česnekem. Do prochladlé směsi přidáme v mléce namočenou žemli, žloutek a opatrně vmícháme sníh z bílků. Rovnoměrně rozvrstvíme do vymazané a vysypané nákypové formy a pečeme ve vyhřáté troubě.
Kopřivový salát
mladé lístky kopřiv, rajčata, žlutá paprika, cibule, česnek, olivový olej, sůl, ocet
Kopřivu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout, pokrájíme spolu s paprikou
na proužky, rajčata na měsíčky a promícháme s cibulí a česnekem. Z oleje, octa a soli připravíme italskou zálivku, kterou salát dochutíme.
Pomazánka a la humr
mrkev, celer, petržel, kyselé okurky, cibule, bílý jogurt, sůl, bílý pepř, citrónová šťáva
Veškerou zeleninu nastrouháme na velmi jemném struhadle, spojíme jogurtem a dochutíme dle potřeby citrónovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.


Kopřivový „špenát

18. května 2010 v 2:00 *JÍDLO JAKO LÉK
mladé kopřivové lístky, cibulka, česnek, rostlinný tuk, sůl, mléko
Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno a přidáme na zpěněnou cibuli s česnekem, podlijeme mlékem a dusíme do měkka, dochutíme solí.
Kopřivová polévka s celestýnskými nudlemi
Použijeme stejný základ jako na "špenát", pouze místo mléka podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Po dokončení vložíme do polévky celestýnské nudle (na široké proužky pokrájené palačinky).


Houbová polévka s klobásou a kysanou smetanou

18. května 2010 v 1:59 *POLÉVKY
2 lžíce sádla 
2 lžíce hladké mouky 
1 lžíce mleté sladké papriky 
1 a 1/2 l masového vývaru 
2 cibule 
2 stroužky česneku 
300 g čerstvých hub 
200 g klobásy, např. spišská 
sůl a mletý pepř 
špetka mletého kmínu 
250 ml zakysané smetany 
3 žloutky 
pár snítek čerstvé majoránky
1. V hrnci ze lžíce rozehřátého sádla a mouky připravíme jíšku, odstavíme ji z ohně a vmícháme mletou papriku. Zalijeme vývarem, prošleháme, vrátíme na sporák a uvedeme k varu.

2. V pánvi mezitím zpěníme na zbylém sádle cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, sůl, pepř a kmín a dusíme. Podušené houby přidáme do vařící se polévky s nakrájenou klobásou a asi 20 minut povaříme.
Kysanou smetanu prošleháme se žloutky, nalijeme do polévky a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem a podáváme ozdobené zbylou kysanou smetanou a majoránkou


Kirgizský česnek

18. května 2010 v 1:57 *SLANÉ ZAVAŘOVÁNÍ
1 kgrajčat, 30 dkg česneku, 7 dkg cukru Omytá rajčata, oloupaný česnek pomeleme na masovém strojku a přidáme sůl. Plníme do menších skleniček a uložíme v chladu a temna.

ČALAMÁDA Z ČERVENÉ ŘEPY

18. května 2010 v 1:56 *SLANÉ ZAVAŘOVÁNÍ
Od Jiřinky z Litoměřic.
INGREDIENCE: 2,5 kguvařené červené řepy, 1 kg zelí, 1 kg paprik nakrájených na proužky, 500 g cibule nakrájené na půlměsíčky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Vše smícháme v míse s ½ l oleje, ½ l octa, 250 g cukru, 1 sáček Deka. Necháme do druhého dne odležet a plníme do sklenic a zaváříme při teplotě 85°C asi 15 minut

MLETÁ ZELENINA (Harisa).

18. května 2010 v 1:56 *SLANÉ ZAVAŘOVÁNÍ
1 kg cibule, 1 kg rajčat, 1 kg paprik kapie, 15-20 feferonů.

INGREDIENCE: 1 kg cibule, 1 kg rajčat, 1 kg paprik kapie, 15-20 feferonů.

POSTUP PŘÍPRAVY: Vše pomeleme na masovém strojku a zalijeme nálevem, nandáme do sklenic a sterilujeme 10 minut.
Nálev: 2 dl octa, 2 dl oleje, 200 g cukru, ½ balíčku deka vaříme asi 20 minut

ČALAMÁDA

18. května 2010 v 1:55 *SLANÉ ZAVAŘOVÁNÍ
INGREDIENCE: l kg zelených rajčat, l kg cibule, 500 g mrkve, l menší květák, 10 červených paprik, l menší hlávka bílého zelí, l malá hlávka červeného zelí, l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket, 2 lžíce soli. Nálev: připravený podle návodu na sáčku Deko, 1/2 l oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme a rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nahrubo nastrouháme, květák rozebereme na růžičky a košťály nastrouháme, papriky nakrájíme na nudličky, zelí nastrouháme a okurky nebo cukety nakrájíme na kostičky. Vše promícháme a osolíme. Necháme do druhého dne prosolit. Zelenina pustí šťávu. Pak zeleninu znovu promícháme, přelijeme horkým nálevem z Deka s olejem a rozdělíme do sklenic. Zavíčkujeme a uschováme. Deko zeleninu dostatečně konzervuje, takže se nemusí sterilovat.

DUCH - nápoj kočovníků

18. května 2010 v 1:54 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ
2 vychlazené bílé jogurty (2x 150g)
200 ml studené vody
špetka soli
sušená máta (lze nahradit čerstvou - cca 4 lístečky)
voda
1/2 salátové okurky


1. jogurty smícháme v míse s 200 ml studené vody a přidáme lžičku soli
   
2. 1/2 salátové okurky omyjeme, necháme ve slupce a velmi nadrobno nakrájíme na maličké kostičky (nestrouhat) 

3. nakrájenou okurku smícháme s jogurtem a přidáme drcenou suchou mátu. 
Pokud nemáme, použijeme mátu čerstvou, kterou jemně promneme, aby získala na vůni a natrháme nadrobno.

4. Takto připravenou směs ručně našleháme, nalijeme do skleniček a vychlazené podáváme.

Ořechová bábovka

18. května 2010 v 1:52 *BÁBOVKY
3 vejce - sníh
12 dkg Hery
18 dkg cukru     
hrst ořechů - umlít
30 dkg hl. mouky
1 kypř. prášek
1 vanilkový cukr
Trochu mléka

Těsto postupně vyšleháme ze všech surovin a pečeme zvolna ¾ hod

Tvarohová bábovka

18. května 2010 v 1:52 *BÁBOVKY
1 tvaroh
20 dkg cukru
30 dkg polohr. Mouky
12,5 dkg (1/2) Hery
3 lžíce oleje
3 vejce - sníh
½ prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra, rozinky, kokos

Utřeme vejce s cukrem a tukem, přidáme tvaroh, nakonec mouku s práškem. Tužší těsto vložíme do vymazané a vysypané formy, pečeme zvolna ¾ hod.

Péřovka

18. května 2010 v 1:51 *BÁBOVKY
4 vejce - z bílků sníh
20 dkg hl. mouky
1 kypř. prášek
1 dl oleje
2 vanilkové pudingy
1 l mléka
2 zakysané smetany

Těsto utřeme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a nalijeme na něj horký puding, pečeme 15 min. při 200°C. Na teplé nalijeme 2 zakysané smetany a posypeme skořicovým cukrem.

Miska z pralesa

18. května 2010 v 1:50 *HOUBOVÉ RECEPTY
Na 2 porce potřebujete:
60 g kousků masa  - vepřové, hovězí, zvěřina
60 g hub - klouzci, hřiby, hlívy
60 g lehce překrájených špenátových listů
100 ml smetany na vaření
houbové koření, zvěřinové koření, sůl, voda
Na malé kousky nakrájené maso orestujeme na rostlinném oleji, přidáme kousky hub a po chvilce zalijeme vroucí osolenou vodou, ochutíme kořením a vaříme. Až je maso měkké, přidáme překrájené špenátové listy a smetanu. Necháme povařit a podáváme.

Zvěřinová roláda se šťouchanými houbovými bramborami

18. května 2010 v 1:49 *HOUBOVÉ RECEPTY
Na 2 porce potřebujete:
500 g zvěřinové kýty (jelen, daněk, divočák)
100 g husích jater
100 g špenátových listů
500 g brambor
250 g hub
zvěřinové a houbové koření, sůl, drcený pepř
Zvěřinovou kýtu odblaníme, očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které naklepeme a okořeníme kořením na divočinu, pepřem a solí. Poté je naplníme špenátovými listy a husími játry.
Špenát s husími játry:
Nakrájíme cibulku nadrobno a na pánvi restujeme, přidáme na plátky krájený česnek a dál společně restujeme dozlatova, pak přidáme špenátové listy, které okořeníme solí a sušenou kořenovou zeleninou. Do takto upravených špenátových listů vmícháme na kousky krájená tmavá husí játra a dusíme.
Naplněné filety zavineme do tvaru rolády a pečeme.
Šťouchané brambory s houbami:
Brambory uvaříme ve slupce do měkka, po vychladnutí oloupeme slupku a mírně rozšťoucháme, pak do nich přidáme houby (hříbky, hlíva, klouzek) restované na cibulce. Vše společně na pánvi opečeme.
Podáváme společně s na plátky nakrájenou roládou, přelitou šťávou z výpečku.

Mini quiche s houbami a pažitkou

18. května 2010 v 1:47 *HOUBOVÉ RECEPTY
Na čtyři formy o průměru 10 cm

Příprava: 10 min. + 25-35 minut
pečení
Na těsto:
200 g hladké mouky
1 lžička soli
1 žloutek
120 g másla, nakrájeného na kousky
Na náplň:
4-5 lžic oleje
2-3 vejce
250 g pevných lesních hub
sůl a mletý pepř
špetka drceného kmínu
250 g zakysané smetany
80-100 g tvrdého sýra, nadrobno nakrájeného
2 lžíce usekané pažitky
1. Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní máslo. Přidáme žloutek a rychle zpracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 200 °C a formičky vymažeme máslem. Houby očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Osmažíme na oleji po každé straně asi 2 minuty. Pak osolíme, opepříme a pokmínujeme.
2. Do kysané smetany rozšleháme vejce, vmícháme sýr, lžíci pažitky a osolíme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme na placky a vtlačíme do připravených formiček, propícháme vidličkou a pečeme na spodní mřížce 10-15 minut. Houby rozložíme na předpečené těsto, pár si necháme na ozdobu.
3. Na ně rozetřeme smetanovou směs a poklademe zbylými houbami. Pečeme na spodní mřížce asi 10-20 minut, necháme chvíli vychladnout, posypeme zbylou pažitkou a teplé podáváme.



ŠVESTKOVÁ POVIDLA IV

18. května 2010 v 1:46 *SLADKÉ ZAVAŘOVÁNÍ
INGREDIENCE: 2,5 kgvyzrálých švestek, 500 g pískového cukru, 2 hřebíčky, šťáva ze 2 citrónů.
POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté švestky vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, drcený hřebíček a vše důkladně promícháme. Vaříme v kastrolu za stálého míchání, dokud povidla nezhoustnou. Poté povidla odstavíme, necháme částečně vychladnout a plníme do nahřátých sklenic, uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut.

HOUBOVÝ SALÁT SE ZELENINOU

18. května 2010 v 1:43 *SLANÉ ZAVAŘOVÁNÍ
INGREDIENCE: 500 g očištěných jedlých hub, 500 g červených kapií, 500 g bílého hlávkového zelí, 500 g cibule nálev: z přípravku Deko nebo Pikanta či Nova, nebo na 1 l vody 1/418% octa, lžíce soli a 80 g cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby propláchneme tekoucí vodou, vhodíme je do vařící osolené a okyselené vody a 7 minut vaříme. Pak cedníkem vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Papriky omyjeme, vadné části vykrojíme, semeník se stopkou odstraníme a papriky nakrájíme na nudličky. Vhodíme je do čisté vařící osolené vody a povaříme 5 minut. Pak scedíme a necháme okapat. Stejně povaříme i nakrouhané zelí i cibuli. Zeleninu s houbami promícháme nebo do sklenic vkládáme jednotlivé vrstvy, např. cibuli, papriku, houby, zelí. Vše zalijeme horkým nálevem z Deka nebo si nálev připravíme svařením vody, octa, soli a cukru.V tom případě můžeme použít vývar, v němž jsme ovařovali papriky. Naplněné sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85°C.

HOUBY NA SLADKOKYSELO

18. května 2010 v 1:43 *SLANÉ ZAVAŘOVÁNÍ
INGREDIENCE: Směs různých jedlých hub (nejlépe hříbky, holubinky,
březáci, kozáci, suchohřiby, ale i lišky, větší masák, žampiony apod.).
Nálev:1 sáček Deka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Houby důkladně očistíme, pokrájíme na menší kousky, malé plodnice můžeme nechat v celku nebo je jen překrojit, vhodíme do vařící mírně osolené a kyselinou citrónovou okyselené vody (na 2,5 l vody přidáme 1 lžičku kyseliny, houby jsou pak krásně bílé). Povaříme 5-7 minut, pak vyndáme cedníkem a propláchneme studenou vodou. Houby naskládáme do sklenic, trochu je přitlačíme a zalijeme horkým nálevem z Deka. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 minut při 90

DOMÁCÍ JABLEČNÝ OCET

18. května 2010 v 1:42 *JÍDLO JAKO LÉK
INGREDIENCE: 3kg jablk zbavených jádřinců a umletých na kaši v mlýnku na maso, 2,7 l vody, 1,1 kg cukru krupice, 7, 1 cl kvalitního jablečného nebo vinného octa (postačí i běžný kvasný lihový) a další ocet na vypláchnutí sklenic, 15cl čistého alkoholu bez příchuti nebo jablečné pálenky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Čistě vymyté velké sklenice (od okurek, 1-2 podle velikosti) naplníme jablečnou kaší (rozemletá jablka, cukr, voda) a necháme při pokojové teplotě přikryté gázou nebo čistým plátýnkem 6 dnů kvasit. Další den vzniklou hmotu přecedíme a vlijeme do sklenic vypláchnutých horkým octem, přilijeme 7,5cl octa a 15 cl čistého alkoholu a opět přikryté plátnem necháme odležet dalších 7 týdnů. Potom stáčíme do lahví, které běžným způsobem zavíčkujeme. Poznámka: Jablečný ocet se výborně hodí do salátů, studené ale i teplé kuchyně vůbec, stejně i jako významná součást ozdravných a redukčních programů pro své blahodárné účinky na metabolismus a s tím spojenou správnou funkci mnohých orgánů v lidském těle.