Září 2011

Krkovička se slaninou a žampiony na kysaném zelí

19. září 2011 v 23:19 *VEPŘOVÉ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plátky krkovičky podle počtu osob, plátky slaniny dle počtu osob, hrst plátků žampionů, kysané zelí, sůl, pepř, voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Pekáček vyložíme kysaným zelím,
zelí posypeme žampiony,
poklademe krkovičkou naklepanou, osolenou, opepřenou.
Na krkovičku položíme plátek slaniny a kopeček kysaného zelí.

Pečeme pod alobalem, podléváme dle potřeby vodou. Na několik minut před koncem pečení alobal odstaníme a pečeme pro barvu.

MASOVÁ ROLÁDA S MORAVANKOU

19. září 2011 v 23:17 *VEPŘOVÉ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg libového bůčku a nebo plecka, 1 vejce, 1 Moravanka, 20-30 dkg Junioru, 1 česnek (celá palička), vegeta, 1 lžíce solamylu, střevo na tlačenku.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bůček a nebo plecko pomeleme, přidáme 1 vejce, pokrájenou na jemno Moravanku(bez šťávy) a salám, protlačený česnek, vegetu a solamyl. Řádně promícháme a dáme do střeva na tlačenku. Já používám střívko užší, líp se pak roládka krájí, ale dle toho, jak velkou máte nádobu na vaření.
Vaříme 1 a 1/2 hod., vytáhneme a necháme ve střívku do druhého dne, můžeme otáčet. Pak střívko rozstříhneme a roládu obalíme v červené paprice.

Vepřový gulášek v troubě

19. září 2011 v 23:16 *VEPŘOVÉ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g kýty...plecka.. sůl,pepř,kečup,5stroužků česneku,kolik masa tolik cibule,olej nebo sádlo,majoránka,ml.paprika,drcený kmínek,(koření dle libosti)můžete dát gulášové koření.... hladká mouka.

POSTUP PŘÍPRAVY

nakrájenou cibuli dáme do hrnce na olej a smažíme do zlatova,potom přidáme dvě lžíce kečupu,lžíci ml.papriky,drcený kmínek,koření(dle libosti)nastrouhaný česnek a restujeme..cca 5minutek stále zprudka pak zasypeme moukou...cca 4lžíce hl.mouky a znova zlehka opečeme a spojíme dohromady.
Zalijeme studenou vodou....do půlky hrnce a vložíme osolené a opepřené na kosty nakrájené maso.dáme pod pokličku a šup do trouby...při 200stupních..pečeme v troubě 40minutek.gulášek je výtečný a nemusí se vůbec zahuštovat,navíc krásně provařen a chutná uplně jinak než z plotny.Podávejte s čímkoliv

VEPŘOVÉ ŘÍZEČKY V BRAMBOROVO-SÝROVÉM TĚSTÍČKU

19. září 2011 v 23:14 *VEPŘOVÉ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,2 kg brambor, 2 vejce, hladká mouka, 100 g sýru eidam, sůl, pepř, 1/2 kg vepřové kýty, zelenina nebo salát podle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Brambory nahrubo nastrouháme, osolíme a za chvíli slijeme vodu, kterou pustily. Přidáme vejce, zaprášíme hladkou moukou, nastrouhaný sýr, pepř a dobře promícháme. Těsto je trochu řidší, ale nevadí, při pečení se krásně spojí.
Řízečky naklepeme, osolíme, opepříme, po stranách několikrát nařízneme.
Rozpálíme olej, naneseme do něj trochu těsta a rozetřeme na placičku. Na ní položíme řízek a navrch opět těsto. Opečeme z obou stran. Nemusíte se bát, opravdu krásně se spojí a dobře se otáčí :-) !
Salát jako přílohu si připravíme podle chuti, jak kdo má rád...
Je to veliká dobrota...

Tatranská kotleta

19. září 2011 v 23:13 *VEPŘOVÉ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 5 porcí : vepřová kotleta 500g, 7 polévkových lžíc zeleninové lečo, 150g šunky nebo šunkového salámu, 150g eidam strouhaný, 1 smetana, sůl, pepř, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Naklepané kotlety posolíme,opepříme a opečeme na rychlo na oleji, po té naklademe kotlety na pekáček.
Na každou kotletku dáme polévkovou lžíci leča,na to nakrájenou šunku a pak strouhaný sýr.Vše zalijeme smetanou a dáme do trouby zapéct
Vhodné na rodinné oslavy a podobně.

Červené rizoto

19. září 2011 v 23:12 *KUŘECÍ A DRŮBEŽÍ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Vepřové nebo kuřecí maso (je to jedno), zeleninové lečo, sušené houby, mražená zelenina(hrášek, mrkev), olej, kečup, sůl, 3 sáčky rýže

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso nakrájíme na malé kousky, zprudka opečeme na trošce oleje, přidáme lečo( já dávám celé jedno malé), hned do toho přidáme sušené opláchnuté houby a půl sáčku mražené zeleniny(nebo i více, jak kdo má rád)
Necháme dusit až vše změkne, nechávám řidší, pokud se vyvaří doleji trochu vodou, přidáme kečup a hodně osolíme (když promíchávám s rýží už nesolím)
Pak smíchám s uvařenou rýží a je hotovo

Kuřecí v bramboráku

19. září 2011 v 23:11 *KUŘECÍ A DRŮBEŽÍ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuřecí prsa, sůl, pepř, paprika, cibule, rajče, česnek, kečup, sójovka bramborákové těsto: brambory, česnek, cibule, sůl, pepř, majoránka, trochu strouhanky a mouky

POSTUP PŘÍPRAVY

Na cibulce opíct kousky masa, osolit, opepřit, polít sójovkou, nakrájet zeleninu, až bude maso hotové, dát ji k tomu, polít kečupem a trochu podlít vodou. Nechat trochu vydusit, aby byla směs tak akorát. Z bramborákového těsta udělat velké bramboráky. Bramborák naplnit směsí a podávat se zeleninou. Je to rychlovka a moooc dobrá.

Těstoviny s kuřecím masem, cuketou a rajčaty

19. září 2011 v 23:10 *TĚSTOVINY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 3 kousky kuřecích prsíček, 1 mladá cibulka i s natí, 3 stroužky česneku, 5-6 větších žampionů, 1 cuketa, plechovka sekaných rajčat, trochu kečupu, lžíce sójové omáčky, lžíce worcesteru, olej na smažení, sůl, pepř, jakékoliv těstoviny.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:

Větší kousky kuřecího masa opečeme na trošce oleje.
Jakmile se začne odpařovat voda, kterou maso pustilo, osolíme, opepříme a přidáme proužky cibule a po chvíli nadrobno nasekaný česnek. Krátce orestujeme a přidáme omytou, neoloupanou, na kostky nakrájenou cuketu a čtvrtky žampionů.
Opékáme asi 3 minuty ( cuketa musí zůstat křupavá! ) a zastříkneme sójovou omáčkou a worcesterem.
Nakonec zalijeme sekanými rajčaty a podle chuti přidáme kečup. Ten udávám proto, že sekaná rajčata mají kyselejší chuť.
Nakonec do směsi vmícháme uvařené těstoviny.

Drůbeží játra - rychlovka

19. září 2011 v 23:08 *KUŘECÍ A DRŮBEŽÍ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

drůbeží játra, sůl, kečup, sójovka, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Orestovat játra, opepřit, pokapat sójovkou a zalít kečup, který necháme trochu vydusit, nakonec osolíme. Kdo chce může přidat ještě cibuli. Během 20 minut je oběd na stole. Podávat s hranolkama, tatarkou a oblohou

MASOVÁ ROLÁDA V SRNČÍM HŘBETU

19. září 2011 v 23:07 *KUŘECÍ A DRŮBEŽÍ RECEPTY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 kuřecí řízky 10 dkg slaniny 10 dkg plátkového sýra (může být i strouhaný) míchaná vejce zelenina

POSTUP PŘÍPRAVY

Formu "Srnčí hřbet" vyložíme pečícím papírem a pořádně naklepanými a okořeněnými řízky (3ks), tak aby přečuhovaly přes okraje formy. Pak dáme slaninu, sýr, míchaná vejce, zeleninu, slaninu (co nás napadne, podle chuti) a přeložíme přečuhujícími řízky a i posledním řízkem,tak aby vše pod nimi bylo schované, poklademe zbylou slaninou.
Pečeme asi 1 hodinku. Poznáme, až slanina bude červená a pod tím řízky hotové