Září 2012

Rychlokoláčky bez kynutí - od Danušky

23. září 2012 v 14:37 *KOLÁČE,BUCHTY,VDOLKY

350g polohrubé mouky
1hera
2 kostičky taveného sýra

Suroviny prohněteme v ruce až je těsto spojené.
Tvoříme kuličky,uděláme důlek,naplníme dle libosti nádivkou(tvarohová,povidla,marmeláda,ořechová...) a pečeme na 180°C cca 15min.
Po vyndání z trouby horké obalujeme v cukru moučkovém s vanilkovým.

Jablečný koláč

22. září 2012 v 1:21 *KOLÁČE,BUCHTY,VDOLKY


250g polohrubé mouky, 120g moučkového cukru, 1/4 balíčku PRDOPEČ (prášek do pečivaJ), 120g másla, 1 vejce, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 500g jablek, skořice. suroviny zpracujeme v hladké těsto. půlku dáme do dortové formy, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a dáme druhou polovinu těsta. Nahoru ještě nasypeme drobenku. Pečeme asi při 200°C. Je opravdu výborný (cukru může být klidně méně, protože původní receptura je počítaná bez vrchní drobenky)
Drobenka:
3 - 4 lžic hrubé mouka, 1 - 2 lžic másla, 1 balíček vanilkového cukru, 2 -3 lžice cukr moučky
Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem. Rozpustíme si máslo a přidáme ke směsi mouky a cukru. Je dobré přidat sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenka...

Malovaná roláda

22. září 2012 v 0:54 *MOUČNÍKY,ŘEZY,ROLÁDY


Na roládu si připravte 6 vajec, cukr a hladkou mouku


Původně jsem chtěla udělat jen obyčejnou roládu, kterou mám vyzkoušenou, nemusí se balit za horka a neláme se.... bylo to na přání Danušky, která s ní má stále problém. A pak jsem na nějakých cizích stránkách viděla, že mají rolády "malované" a díky strejdovi Gúglovi a jeho překladači jsem pochopila, že vzor malují těstem na pečicí papír....

A to jsem prostě musela vyzkoušet.
Těstíčko jsem si připravila z cca půlky vajíčka - vyklepla jsem zvlášť bílek a zvlášť žloutek a od každého jsem půlku nabrala. Přidala jsem lžíci kakaa, dvě lžíce moučkového cukru a tři rovné lžíce hladké mouky.
Vzniklé těstíčko jsem dala do sáčku a odstřihla růžek.
Na pečicí papír jsem malovala oblíbené krucánky a tečky. Pokud neumíte malovat od ruky, můžete si pod papír dát nějakou předlohu.
Plech s namalovaným vzorem dejte do mrazáku. Na cca 1 hodinu.
Po hodině si připravte těsto na roládu.
Nejdříve ušlehejte bílky (5,5ks) se 120g krupicového cukru do pěny .
Poté zašlehejte do směsi po troškách žloutky (5,5ks).
Nakonec zašlehejte 80g hladké mouky. Hmoty vám z těch 5,5 vajíček vyjde skoro litr.
Vyndejte plech z mrazáku - jen pro úplnost mám velikost 41x32cm.
Nalijte těsto na kakaové krucánky.




Protože mi zbylo v sáčku hnědé těsto, bylo mi ho líto vyhodit a tak jsem ho nastříkala ještě na povrch.
Troubu předehřejte na 180st. Pečte 7-10 minut klasicky (pokud můžete bez horkovzduchu).


Upečenou roládu nechte vychladnout tak jak leží... nezamotávejte.


Jako náplň používám nejčastěji šlehačku a ovoce. Jenže tentokrát jsem zapoměla koupit ztužovač šlehačky a tak jsem zkusila šlehačku vyšlehat s desertem Creme Ole. Do šlehačky jsem přidala 100ml mléka, přidala prášek Creme Ole kokosový a vyšlehala.


Vznikl krásný hustý krém.

Roládu jsem lehce potřela marmeládou.

Potřela šlehačkovým krémem a posázela čtvrtkami jahod.

A teď teprve přišlo to překvapení. Stáhla jsem opratrně peč.papír a tahle nádera na mne vykoukla... opatrně jsem roládu zabalila.

Dekor vypadá moc krásně... byla jsem nadšená a hned jsem vymýšlela co příště .... použít šablonu... vícebarený motiv.. atd atd :-))

Nevím, zda se mi to podařilo dobře nafotit, ale povrch rolády je takový sametový a vzor lehounce vystupuje.... Prostě hodně parády za málo vynaložené práce :-))

A nejenže krásně vypadá, ale i výborně chutná...

A ještě si můžete všimnout, jak hezky vypadají i proužky, které byly na povrchu těsta... udělaly takové tečkování u vnitřní strany rolády.



Hlíva ústřičná

22. září 2012 v 0:50 *JÍDLO JAKO LÉK

HLÍVY: ( ústřičná, plicní, miskovitá, máčková )
povzbuzuje imunitní systém a tělo si vytvoří dostatek protilátek proti mnoha nemocem, tím se zvyšuje obranyschopnost organizmu
snižuje hladinu cholesterolu
upravuje krevní tlak ( pomáhá při nemocích srdce a cévní soustavy )
snižuje poruchy metabolismu cukru ( vhodné pro diabetiky )
mají antialergické účinky ( při konzumaci v syrovém stavu, nebo sušená při nízkých teplotách do 40°C )
při onemocnění kloubů má zmírňující a uklidňující účinek
pomáhá odstraňovat bradavice virového původu
má protinádorový účinek na některé druhy nádorů
má radioprotektivní účinek proti záření způsobenému zeslabováním ozonové vrstvy
houbová vláknina obsažená v hlívě pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky ( zabraňuje vstřebávání nežádoucích látek do krevního oběhu ), upravuje vylučování
hlívy obsahují mnoho minerálních látek, nejvíce draslíku a fosforu; dále mikroelementy - zinek, selen, chrom, měď, bór, jód a vitamíny B12 a D2
Klobouky má masité, v mládí na okraji podvinuté a šklebovitě sklenuté, na povrchu hladké, barvy šedé, modrošedé až nahnědlé. Roste ve střechovitý trsek, plodnice vyrůstají z kmene listnatých stromů nad sebou. Klobouky mají průměr 60-180 mm. Lupeny jsou bílé, později našedlé nebo nažloutlé, poměrně řídké, vysoké 5-15 mm, dlouhé a hluboce sbíhavé na krátký boční třen. Třen je téměř vždy umístěn výstředně nebo po straně klobouku, je krátký (20-60 mm) nebo téměř chybí. Je plstnatý nebo hladký, bělavý s nádechem barvy, kterou má klobouk. Dužnina je bílá, bělavá, měkká, neměnlivá a trochu tužší. Příjemně voní a chutná. Výtrusy jsou velké 8-13×3>-4 um, válcovité, hladké, bezbarvé. Výtrusný prach je bílý s nafialovělým nádechem.
Hlíva ústřičná roste v přírodě na podzim a v zimě (od října do března, nejvíce v listopadu a v prosinci). Najdeme ji na pařezech a kmenech listnatých stromů v místech chráněných před mrazivými větry; bývá nejčastěji na kmenech a pařezech vrby, ořešáku, jasanu, buku i dubu. Jen výjimečně se vyskytuje na jehličnatých stromech a pařezech. Roste v lese i mimo les, např. v parcích a zahradách.
Je to jedlá a velmi dobrá houba, která je vítaným přínosem do kuchyně, neboť roste i v zimě a tvoří velké, masité plodnice, jež jsou vhodné v kuchyni pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Výborná je v polévkách a omáčkách, ale i konzervovaná v octovém nálevu. Starší plodnice jsou někdy velmi tuhé.
Záměna s jedovatými houbami je prakticky minimální. Podobají se jí jiné druhy hlív, také jedlé, např. hlíva miskovitá [Pleurotus cornucopiae (PAUL ex FR.) KUMM] nebo jedlá, ale tuhá hlíva dubová [Pleurotus dryinus (PERS. ex FR.) KUMM], popř. i další. V mnoha zemích i u nás se hlíva ústřičná s úspěchem pěstuje.
Léčívé účinky hlívy
Dnes se má za to, že tato houba může být našemu zdraví velice významně prospěšná. Je to poklad mezi houbami a malý zázrak. Její léčivé účinky spočívají především v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky, zajišťující přirozenou imunitu organismu.
Nejzajímavější je na ní bezesporu to, že je to dřevokazná houba a roste na kmenech stromů. A právě od nich si bere všechny látky a živiny, potřebné ke svému životu. Přitom stromy obsahují řadu organických i minerálních látek, které jsou lidskému organismu nanejvýš prospěšné a které si nemůžeme opatřit jinak. Takže hlíva ústřičná plní roli užitečného prostředníka, který nám může tyto vzácné látky dodat.
Když to zestručníme a zobecníme, tak hlíva ústřičná obsahuje důležité proteiny, aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny a stopové prvky. Nevypadá možná na první pohled příliš lákavě, ovšem má v sobě obrovský potenciál, pokud jde o složky, důležité pro naše zdraví.
Hlíva v podstatě zpomaluje stárnutí. Jak je to možné? Zlepšuje látkový metabolismus, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a je prospěšná kardiakům. A také pomáhá díky svému složení astmatikům a alergikům. Upravuje střevní peristaltiku, zmírňuje chronické infekce, záněty a bolesti kloubů a také odstraňuje únavu.
Výzkumy ukázaly, že hlíva ústřičná se výborně osvědčila i při léčbě cukrovky. A kdyby jenom to! Hlíva ústřičná umí omezit vedlejší účinky, které vznikají při chemoterapii, a je dokonce schopná výrazně pomoci v boji proti zákeřné rakovině!
Tato houba se osvědčila i při léčbě hemeroidů, bércových vředů, křečových žil a dokáže pomoci i při léčbě popálenin.
Ruští vědci izolovali z hlívy ústřičné antibiotikum, jejich japonští kolegové se zase zasloužili o to, že prokázali význam hlívy ústřičné při redukci bujení zhoubných nádorů. Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků.
Hlívu si můžete vypěstovat doma buď na slámě nebo na dřevě. Máme vlastně štěstí, že se této houbě daří dobře v mírném klimatickém pásmu. Najdeme ji nejčastěji na pařezech a kmenech listnatých tromů - hlavně vrb, ořešáků jasanů, buků a dubů.
Tuto houbu můžeme konzumovat buď tepelně upravenou nebo užívat kapsle, které obsahují její extrakt. Jinými slovy, lze si na ní výborně pochutnat, pokud víme, jak na to, ale jestliže chceme něco udělat pro své zdraví a chceme zapracovat na prevenci, tak je jednodušší a rozumnější dát přednost sušenému prášku či kapslím.
Hlíva ústřičná (plicní, miskovitá) - Recepty

(Pleurotus ostreatus, Pleurotus pulmonarius, Pleurotus cornucopiae)

kostky vepřového masa, kolečka cibule, kostky slaniny, klobouky hlívy (menší), sůl, pepř, paprika, drcený kmín
Kloboučky, maso i slaninu okořeníme veškerým kořením. Na jehlu postupně napichujeme kostku masa, kolečko cibule, slaninu, klobouček hlívy. Pokračujeme až na konec jehly. Pečeme v troubě přes pekáč napříč položené, pokapeme máslem. Doplníme bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Podáváme teplé.
500 g hlívy, 50 g sádla, česnek, mletý pepř, 30 g mouky, majoránka, paprika, sůl, 15 g tuku, 2 cibule
Na sádle podusíme cibuli, přidáme hlívu nakrájenou na nudličky. Dáme do hrnce s vařící vodou, přidáme česnek utřený se solí, okořeníme pepřem a zahustíme jíškou připravenou ze zbytku sádla a mouky. Hotovou polévku okořeníme majoránkou a paprikou zpěněnou na tuku. Podle potřeby přisolíme a podáváme.
kloboučky hlívy, sůl, mléko, hladká nebo polohrubá mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení, sýr, šunka
Vídeňské houbové řízky můžeme připravit také různým způsobem. Klobouky osolíme, namočíme do mléka, obalíme v mouce, ve vejci a ve strouhance. Po obou stranách osmažíme. Kypřejší řízky získáme, když řezy z hub potřeme tuhým sněhem, posypeme strouhankou a osmažíme v rozehřátém tuku. Labužníci si mohou nastrouhat sýr a šunku (šunkový salám), přidat vejce, promíchat, směsí potřít klobouky, obalit ve strouhance a osmažit.
30 dkg nakrájených klobouků hlívy, kyselá smetana, trochu cukru, sůl, hladká mouka, máslo nebo olej
Na tuku dusíme nakrájené hlívové klobouky do měkka. Zalejeme hovězím vývarem. V kyselé smetaně rozmícháme trochu hladké mouky a vlejeme do vývaru. Až začne houstnout, odstavíme z plotny, aby se smetana nesrazila. Dochutíme solí, cukrem, případně citrónovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem a uvařeným hovězím žebrem.
nakrájená hlíva (i s tření), celer, cibule, mrkev (zeleniny nesmí být více než 20 % objemu naložených hub), nakladač NOVA, ocet, příp. cukr nebo sůl
Houby ovaříme 5 minut v osolené vodě, na sítě opláchneme studenou vodou. Zeleninu nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Nakladač NOVA svaříme dle návodu na sáčku. Houby smícháme se syrovou zeleninou a dáme do svařeného nakladače na 48 hodin do ledničky. Po této době dochutíme. Plníme do malých sklenic Omnia. Nálev sahá 2 cm nad houby. Sterilujeme 20 minut při 100 °C.
25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika
Cibuli pokrájíme na kolečka, položíme na střed alobalu, na cibuli položíme po obou stranách posolené, popepřené a popaprikované kloboučky hlívy. Na povrch položíme plátky slaniny, obsah zabalíme. Necháme v troubě zapéci asi 45 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.
25 dkg hlívy, 12 dkg cibule, tuk, 10 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, mouka, trochu octa, sůl, cukr, mletý pepř, tymián, voda
Na tuku usmažíme cibulku a přidáme na drobno nakrájenou hlívu, sůl, chvíli podusíme. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a pepř. Dusíme do měkka. Vydusíme veškerou šťávu až na tuk, přidáme mouku, případně dopepříme. Dle chuti ocet a cukr. Podáváme s knedlíkem, příp. s uvařeným jazykem nebo kouskem vařeného masa.
24 dkg hlívy, 12 dkg cibule, 5 dkg tuku, 12 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, mouka, bílé víno, pepř, sůl
Cibulku zpěníme na tuku, přidáme kousky nakrájené hlívy, posolíme, popepříme a trochu podusíme. Přidáme na kousky nakrájenou zeleninu, dusíme do měkka. Až je všechna šťáva vydušená na tuk, přidáme mouku, víno a dochutíme cukrem. Podáváme s rohlíkem nebo s knedlíkem.
25 dkg hlívy, l2 dkg cibule, 5 dkg tuku, hořčice, cukr, citrónová šťáva, pepř, sůl, hladká mouka
Cibuli zpěníme na tuku, přidáme drobně nakrájenou hlívu, sůl, popepříme. Dusíme do měkka. Necháme vydusit až na tuk, přidáme mouku, opražíme, přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu, případně vodu. Podáváme s rýží nebo knedlíkem, či noky.

Kukuřično-bramborové pagáče s pomazánkou

22. září 2012 v 0:47 *POMAZÁNKY

1 porce
Ingredience:
mouka kukuřičná 400 g, brambory 400 g, olej 100 ml
kaše kukuřičná 200 g, jogurt 150 g, droždí 50 g, sůl
sýr tvrdý 100 g, rajský protlak 50 g
bazalka 1, oregáno 1, česnek-2 stroužky
cibule 1 ks, olej 2 lžíce, sůl
Popis přípravy:
Do prolisovaných brambor zapracujeme oživlé droždí, mouku, olej, jogurt a sůl, necháme hodinu odpočívat, vyválíme na tloušťku palce a vypichujeme kolečka. Necháme ještě 10 minut kynout a upečeme dozlatova. Shora potřeme horkým olejem nebo rozpuštěným máslem.
Pomazánka:
Očištěný česnek a cibuli jemně nastrouháme a rozšleháme s olejem, rajským protlakem a kořením. Přidáme kukuřičnou kaši a další přísady, dochutíme solí a umícháme pomazánku, kterou mažeme na teplé nebo vychladlé pagáče. Pomazánku můžeme použít také na topinky, do arabského chleba, na chlebíčky apod

Jelení skok

22. září 2012 v 0:45 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ

8 porcí
Ingredience:
1 ks hovězí konzerva
1 pikantní zelenina (Moravanka)
10-12 stroužků česneku
kečup, cibule, sádlo, chleba na topinky, 20 dkg eidamu
Popis přípravy:
Větší cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle ji opečeme do růžova. Přidáme hovězí konzervu, nakrájenou zeleninu (včetně nálevu), utřený česnek, kečup (10 polévkových lžic). Dusíme za stálého míchání až se hmota spojí a je v ní minimum vody. Podáváme na topinkách a posypeme strouhaným eidamem.

Chlebové řízky

22. září 2012 v 0:45 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ

Ingredience:
chléb, hladká mouka
vejce, sůl, pepř
koření podle libosti
Popis přípravy:
Vnitřek chleba rozmočíme ve vodě, vyždímáme. V míse smícháme s vejcem, hladkou moukou a kořením. Mouku přidáváme dokud těsto nepřestane lepit. Pak už jen vytvarujeme placičky a osmažíme dozlatova. Kupodivu nevzniknou topinky, ale pokud to dobře okořeníte velice si pochutnáte

Houbová směs na topinky

22. září 2012 v 0:44 *HOUBOVÉ RECEPTY

2 porce
Ingredience:
400 g čerstvých hub
200 g papriky, 150 g rajčat
150 g cibule, 1 palička česneku
2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce hořčice, 1 kostka Masoxu
200 g šunky, 2 lžíce sádla
pepř, sůl, chléb
Popis přípravy:
Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku Masoxu. Za častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky
opečené nasucho potřeme česnekem a hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme.

Drábské maso

22. září 2012 v 0:43 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ

4 porce
Ingredience:
400 g libového vepřového masa
1 větší cibule
3 hrsti kopřivových listů
3 stroužky česneku
4 lžíce oleje, 2 dl piva
půl lžičky mletého zázvoru a sladké papriky
sůl, pepř, curry, chilli, pórek
Popis přípravy:
A teď to roztočíme!
Maso nakrájejte na menší kostky, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kopřivy, pórek, pokrájený česnek, osolte, okořeňte, zalijte pivem a olejem. Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi. Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory.

Ďábelské toasty

22. září 2012 v 0:42 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ

4 porce
Ingredience:
4 krajíce chleba
4 krůtí prsa
pepř, sůl, česnek
kečup, tatarka, chilli koření
Popis přípravy:
Nejprve uděláme z krajíců chleba topinky, které osolíme a počesnekujeme. Nato naklepeme krůtí prsní řízky, které osolíme a popepříme z obou stran. Tyto pak opečeme na rozpáleném oleji. Mezitím si připravíme omáčku - smícháme v poměru 1:1 kečup s
tatarkou, a dle chuti přidáme chilli koření. Hotové maso položíme na topinku a zalijeme připravenou omáčkou. Dle chuti můžeme ozdobit i zeleninou či strouhaným sýrem.

Ďábelská pomazánka na topinky

22. září 2012 v 0:41 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ

4 porce
Ingredience:
1 kg cukety
1 kg paprik
1 kg rajčat
3 velké cibule
10 feferonek nebo 4 paličky česneku
1 kg mletého masa nebo 2 konzervy vepřového ve vlastní šťávě
1/2 balíčku Deka
Popis přípravy:
Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme, přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 min obrátíme dnem vzhůru.

Cikánské topinky

22. září 2012 v 0:40 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ
Ingredience:
Veka, tavený sýr se šunkou nebo uzeným
česnek, křen
Popis přípravy:
Veku ( může být i chléb ) osmažíme na malém množství oleje (nejlépe na teflonové pánvi), potřeme česnekem, rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.

Celerová pomazánka se sýrem

22. září 2012 v 0:40 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ

Ingredience:
1/2 celeru
menší mrkev
100 g tvrdého sýra
dva stroužky česneku
špetka kari
100 g majonézy
špetka soli
Popis přípravy:
celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nesnědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek,
promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Bramborový tatarák

22. září 2012 v 0:39 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ

Ingredience:
300 g vařených brambor - strouhaných
1 velká cibule, sůl, pepř, paprika (chilli), mletý kmín
1 ČL hořčice
1 - 2 ČL sójové omáčky
1 ČL worcesterské omáčky
1 - 2 PL kečupu
Popis přípravy:
Vše smícháme a mažeme na topinky s česnekem.