Říjen 2012

Černé řezy se šlehačkou

25. října 2012 v 23:55 *MOUČNÍKY,ŘEZY,ROLÁDY
postup:
1.5 hrnku hl.mouky
1 hrnek mouč.cukru
3 vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku vlažné vody
3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
VŠE SMÍCHAT A DÁT PÉCT NA VYMAZANÝ VYSYPANÝ PLECH
KRÉM.
1 ČOKO PUDINK UVAŘIT
UŠLEHAT MÁSLO RUM A VŠE SMÍCHAT
NATŘÍT NA VYCHLADLÝ MOUČNÍK A NA vrstvu krému dát dvě vyšlehané šlehačky v prášku.
Do krému můžeme dát místo rumu i vaječný koňak :-)

Dukátové buchtičky

23. října 2012 v 22:52 *KOLÁČE,BUCHTY,VDOLKY
na buchtičky
500 g polohrubé mouky
+ na pomoučení válu
25 g droždí
70 g cukru
250-300 ml mléka
2 vejce
150 g másla
citronová kůra
sůl
100 g oleje
na vanilkový krém
600-700 ml mléka
100 g cukru
2-3 vaječné žloutky
½ balíčku vanilkového pudinku
½ balíčku vanilkového cukru

Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka
a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme vejce, zbytek mléka, polovinu rozpuštěného
másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme
opět na teplé místo náležitě vykynout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé
díly. Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do
tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Připravíme si krém. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu.
Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru
a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme.
Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.

Šišky s mákem

23. října 2012 v 22:51 *BRAMBOROVÉ A ZELENINOVÉ RECEPTY
500 g brambor
250 g hrubé mouky
½ lžičky soli
1 vejce
1 žloutek
mletý mák a moučkový cukr k posypání
200 g másla, rozpuštěného
Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe den předem) a necháme zcela zchladnut. Poté oloupeme
a na jemné straně struhadla nastrouháme do větší mísy. Přidáme sůl, vejce i žloutek
a prohněteme do hladkého a pevného těsta. Lžící z něj odkrajujeme a mezi dlaněmi válíme
šišky.
Šišky vhazujeme do vroucí osolené vody, počkáme až vyplavou a pak ještě 2-3 minuty
povaříme - těsto musí být i uvnitř hotové. Šišky vyndáváme dřevěnou vařečkou s dírami
a dáváme do keramické mísy vymazané máslem.
Servírujeme posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité máslem.

Pečená kachna s medovým zelím

23. října 2012 v 22:50 *KUŘECÍ A DRŮBEŽÍ RECEPTY
na zelí
300-500 g sterilovaného červeného zelí

1 kachna o váze asi 1,8 kg
3-4 lžíce kmínu
sůl na dochucení
bramborový či houskový knedlík k podávání ...sůl, kmín
100 ml červeného vína
2 lžíce tekutého medu
Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, hodně osolíme na povrchu i uvnitř,
okmínujeme a vložíme do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách
dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře
vypeklo. Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily. Sádlo
z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj
přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.
Mezitím, co se peče kachna, uděláme zelí. Vyklopíme ho i s lákem do hrnce, přidáme sůl, kmín
a mírně zalijeme vodou. Podle potřeby dusíme doměkka a rovněž aby se tekutina zredukovala.
Když je zelí měkké podlijeme vínem, opět 10-15 minut dusíme, vmícháme med, případně trochu
soli a za občasného míchání 5 minut zahříváme.
Podáváme společně, porci kachny a zelí, ideálně s bramborovým
či houskovým knedlíkem.

Koprová omáčka s vejcem a bramborem

23. října 2012 v 22:49 *OMÁČKY
60 g hladké mouky
50 g másla
500 ml vývaru z masa
sůl
2 lžíce sekaného kopru
500 ml kysané smetany
2-3 lžíce cukru
1-2 lžíce octa
Mouku v hrnci nasucho opražíme, přimícháme do ní rozpuštěné máslo, zalijeme částí vývaru,
osolíme a 20 minut povaříme.
Ve zbylém vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do omáčky, hotovou
omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou a ještě chvíli prohřejeme. Omáčka by měla mít
krémovou konzistenci. Podle chuti ji dosolíme, osladíme a okyselíme octem.
Podáváme s bramborem a vejcem. Úžasná je ovšem i varianta s houskovým knedlíkem
a hovězím masem.

Kuře s nádivkou

23. října 2012 v 22:48 *KUŘECÍ A DRŮBEŽÍ RECEPTY
1 celé kuře
sůl
kmín
na nádivku
3 celozrnné housky
2 vejce
250 ml plnotučného mléka
50 g zauzené šunky, nakrájené na malé kostičky
hrst petrželky
muškátový oříšek
sůl

Housky nakrájíme na kostičky, namočíme v mléce a téměř ihned vymačkáme, aby se houska
nerozmočila na kaši. Smícháme s vajíčkem, kostičkami šunky, nasekanou petrželkou, solí a
muškátovým oříškem. Necháme odležet v ledničce. Kuře omyjeme, osolíme, opepříme. Z nádivky
tvoříme menší kuličky. Kuře dáme do zapékací mísy, přidáme nádivku a společně pečeme v
troubě dozlatova (ničím nemastíme, kuře pustí tuku dost). Před podáváním naporcujeme.
Ke každému kousku masa dáváme trochu nádivky. Podávejte s vařenými bramborami

Rajská omáčka s knedlíkem

23. října 2012 v 22:48 *OMÁČKY
500 g předního hovězího masa
2 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
1 ks bobkového listu
sůl
2 lžíce másla
1 menší cibule
400 g rajského protlaku
perníkové koření nebo skořice
sůl
cukr podle chuti
houskový knedlík k podávání
(nabídnout můžeme ovšem i rýži nebo těstoviny)

Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme
a vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1 litr
vývaru.
V kastrolu si rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibuli nakrájenou na jemné
kostičky. Zalijeme vývarem z masa a vaříme, dokud není cibule měkká. Přidáme rajský protlak,
perníkové koření nebo skořici.
Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání přivedeme
k varu. Vaříme asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí.
Maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Zelný guláš

23. října 2012 v 22:46 *GULÁŠE POKAŽDÉ JINAK
500 g hovězího masa předního
2 lžíce sádla
1 velká cibule
kmín
sladká i pálivá mletá paprika podle chuti
sůl
1 malá plechovka rajského protlaku
hladká mouka
6 velkých brambor
1 menší hlávka zelí
Umyté a očištěné maso nakrájíme na kostky. Na sádle osmažíme dozlatova cibuli s kmínem
a přidáme obě mleté papriky. Vložíme pokrájené maso, které
za občasného míchání podusíme ve vlastní šťávě. Poté přidáme sůl, rajský protlak, zalijeme
vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté, a dusíme pod pokličkou. Občas zamícháme a dolijeme
horkou vodou. Změklé maso vyjmeme, základ necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme
moukou a za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Zalijeme horkou vodou a necháme
provařit. Přidáme oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené
hlávkové zelí. Vše pak vaříme ještě 20 minut. Přidáme maso a promícháme.
Jako přílohu podáváme chléb, nejlépe tmavý.
obr.infonet

Valašské frgály

23. října 2012 v 22:43 *KOLÁČE,BUCHTY,VDOLKY
na kvásek
½ l mléka
100 g droždí
1 lžíce cukru
na těsto
750 g polohrubé výběrové mouky
250 g hladké mouky
6 žloutků
2 celá vejce
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička soli
1 máslo
100 ml oleje

na drobenku
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300 g másla, které rozpustíme
na hrušková povidla
sušené hrušky
švestková povidla
jíška (polohrubá mouka a olej)
mletý badyán
mletá skořice
mletý hřebíček

Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracujeme do hladka
a necháme vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout.
Mezitím připravíme hrušková povidla, drobenku (vznikne smícháním všech na ní potřebných
ingrediencí) a plechy - nejlépe kulaté o průměru cca 30 cm. Kynuté těsto rozdělíme na
bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme
malým jednoručním válečkem od středu až po kraje plechu natenko. Kraje těsta potřeme
rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi ½ cm okraje). Nakonec
posypeme drobenkou a dáme opět trochu kynout. Troubu rozehřejeme na 200-250°C
a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení
frgálu z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí zalijeme koláče rozpuštěným
máslem, ve kterém je rum, a přidáme případně trochu vanilkového cukru.

obr.infonet

Řízek Ondráš

23. října 2012 v 22:39 *VEPŘOVÉ RECEPTY
4 vepřové řízky z krkovice
sůl a čerstvě mletý pepř
4 plátky vepřové šunky
4 plátky vysokoprocentního sýru
olej na smažení

na těsto
500 g brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno
100 ml horkého mléka
1 vejce
3-4 lžíce hladké mouky
4-6 stroužků česneku, prolisovaných
1 lžička majoránky
sůl a čerstvě mletý pepř

Plátky krkovičky naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme a na každý dáme plátek šunky
a sýru.
Z brambor slijeme tekutinu, zalijeme je mlékem a zamícháme. Přidáme ostatní ingredience na
těsto a pomalu přisypáváme mouku, abychom získali hustší, ale stále tekuté těstíčko. V pánvi
rozpálíme olej, vlijeme sběračku těsta, rozetřeme
do velikosti masa a na vrch položíme plátek krkovičky. Přelijeme dalším těstem
a smažíme z obou stran dočervena. Zopakujeme se zbylými ingrediencemi. Řízky podáváme
s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem, maštěné máslem.

Valašská kyselica

23. října 2012 v 22:38 *POLÉVKY
400 g kysaného zelí
½ lžičky kmínu
300 g nakrájených brambor
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
hrst sušených hub
sůl, pepř
hrst bylinek (majoránka, tymián, oregano)
30 g másla
100 g cibule
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
2 lžíce hladké mouky
100-150 ml mléka
150 g zakysané smetany
2 vejce
citronová šťáva k dochucení
V jednom hrnci uvaříme okmínované zelí, ve druhém pak brambory spolu
s bobkovým listem, novým kořením, houbami, solí, pepřem, a bylinkami. Když jsou brambory
měkké, vyndáme bylinky, bobkové listy i nové koření a do hrnce přidáme zelí (včetně vody, ve
které se vařilo). Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě
dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme
s mlékem, nalijeme do hrnce s bramborami a zelím, a za občasného míchání povaříme asi
dvacet minut. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, do polévky rozklepneme 2 vejce, povaříme
a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.

Hlávkový salát se slaninou (zapomenutá 'Olomoucká specialita!)

23. října 2012 v 22:37 *ZELENINOVÉ A OVOCNÉ SALÁTY
2 hlávkové saláty (pokud možno absolutně neponičené)
cukr, ocet a sůl podle chuti
40-50 g slaniny, v celku, nakrájená na malé kostičky
1 lžíce másla
Listy hlávkového salátu omyjeme a nejlépe v odstředivce na salát osušíme. Poté rozložíme na
talířky nebo misky a přelijeme zálivkou připravenou ze tří lžic vody, cukru, octa a soli podle
vaší chuti. Zálivka by měla být spíš kyselejší. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na malé lžíci
másla vyškvaříme a ještě teplou rozdělíme na salát a ihned podáváme.

Hanácké koláče

23. října 2012 v 22:35 *KOLÁČE,BUCHTY,VDOLKY
500 g polohrubé mouky + mouka na vál
25 g droždí
100 g cukru
250 ml mléka
1 vejce
2 vaječné žloutky
150 g másla
špetka soli
citronová kůra
vanilkový cukr

na tvarohovou náplň
200 g tvarohu
80 g cukru
1 vaječný žloutek

na povidlovou náplň
asi 500 g švestkových povidel
50 g loupaných mandlí
rum
1 vaječný žloutek
1-3 lžíce mléka
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme
částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky,
rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka.
Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek.
Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní a utvoříme
bochánky. Ty vyskládáme na pečicí plech.
Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel
dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem
s mlékem.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme.
Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou

obr.infonet

Znojemská roštěná

23. října 2012 v 22:32 *OMÁČKY
1 cibule
sádlo na smažení
600 g hovězího zadního, na plátky
2 vejce
6 sterilovaných okurek
2 lžíce plnotučné hořčice
2 párky
sůl a pepř podle chuti
trocha oleje
Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a osmahneme na sádle. Hovězí plátky mírně naklepeme,
osmahneme na oleji a vložíme na cibuli, trochu podlijeme vodou. Podle chuti osolíme
a opepříme, přidáme lžíci hořčice. Necháme vařit skoro doměkka. Pak přidáme nakrájenou půlku
předepsaného množství okurek, párek a lžíci hořčice. Když je maso měkké, přidáme nakrájená
vařená vejce a ještě okurky. Zamícháme a chvilku povaříme. Podáváme s rýží.

obr.infonet

Patenty (bramborové placky s povidly a mákem)

23. října 2012 v 22:29 *BRAMBOROVÉ A ZELENINOVÉ RECEPTY
800 g den předem uvařených a oloupaných brambor
300-400 g hladké mouky
2 vejce
sůl
100 g vepřového škvařeného sádla
200 g švestkových povidel (voda nebo rum na případné rozředění)
100 g mletého máku
50 g moučkového cukru
sůl
hladká mouka na podsypávání
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme
šišky. Ty rozdělíme na stejně velké části, ručně vypracujeme placičky a ty vyválíme jako tenké
placky. Ihned pečeme nasucho na rozpálené tefl onové pánvi nebo plotně z obou stran, až se
na nich dělají puchýřky. Jakmile je sundáme z pánve, potřeme rozpuštěným horkým sádlem,
namažeme švestkovými povidly (pokud jsou hustá a nejdou rozetřít, zřeďte je vlažnou vodou
nebo kapkou rumu) a posypeme jemně umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Placky můžeme zabalit jako palačinky nebo podle krajových zvyklostí přeložit dvakrát na půl,
takže vznikne tvar taštičky.

Jaroslavický kapr

23. října 2012 v 22:28 *RYBY
6 porcí kapra s kůží
50 g másla
2 dl bílého vína
4-5 ks cibule
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
mletý pepř
kmín
sůl
Kapra s kůží naporcujeme, osolíme a vložíme ho do máslem vymazané zapékací nádoby
kůží nahoru. Posypeme nejprve pálivou paprikou, pak pepřem, sladkou paprikou, kmínem
a zasypeme kolečky cibule. Zapečeme 15-20 min., kapra otočíme, znovu okořeníme (už bez
kmínu a cibule), podlijeme vínem a pečeme, až cibulka zezlátne. Podáváme s čerstvým chlebem.
obr.infonet

Povidlové taštičky

23. října 2012 v 22:26 *PALAČINKY,LÍVANCE A JINÉ
300 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
1 bílek
200 g švestkových povidel
200 g másla
100 g strouhanky
moučkový cukr na posypání
Mouku nasypte na vál, v jejím středu udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce,
přidejte 60 ml vody, špetku soli a zpracujte na tužší těsto.
Těsto tence vyválejte a pomocí skleničky z něj vytlačte kolečka o průměru zhruba 7 centimetrů.
Doprostřed každého dejte menší lžičku povidel, okraje potřete bílkem, přeložte do taštičky
a pevně stiskněte. Hotové taštičky vařte asi sedm minut ve vroucí, mírně osolené vodě. Sceďte.
Polovinu másla rozpusťte v pánvi a osmahněte na něm strouhanku. Taštičky podávejte
posypané cukrem, opečenou strouhankou a přelité zbývajícím rozpuštěným máslem.

obr.infonet

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

23. října 2012 v 22:23 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ
5-6 středně velkých brambor
2 vejce
sůl
50 g krupice
200 g hrubé mouky (podle potřeby i víc)
300 g vařeného uzeného masa, na malé kostičky
2 lžíce másla
2 cibule
Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme na jemné straně
struhadla. Přidáme vejce, sůl, krupici, zamícháme a přidáme hrubou mouku, abychom vytvořili
vláčné, ale ne řídké těsto. Z těsta děláme placičky velikosti dámské dlaně, na každou dáme
dvě lžičky masa, zabalíme a vytvarujeme kuličky. Vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme
15 minut. Podáváme s jemně nasekanou cibulkou opečenou na másle.

obr.infonet

Bramborák s uzeným masem

23. října 2012 v 22:21 *BRAMBOROVÉ A ZELENINOVÉ RECEPTY
300-400 g syrových brambor
150-200 g vařených brambor
150 g uzeného masa (plec)
2 vejce
100 g polohrubé mouky
sůl
drcený pepř
majoránka
kmín
sádlo nebo olej na smažení
Syrové oškrábané brambory spolu s vařenými brambory najemno nastrouháme do mísy.
Přidáme vařené uzené maso nakrájené na kostičky, vejce a mouku. Osolíme, okořeníme
a důkladně promícháme. Poté v menších dávkách lijeme na pánev s horkým sádlem
či olejem. Opékáme dozlatova z obou stran.
obr.infonet

Toč z Máslojed

23. října 2012 v 22:18 *BRAMBOROVÉ A ZELENINOVÉ RECEPTY
900 g brambor
200 ml mléka
100 g hrubé mouky
kmín
sůl
pepř
Třetinu brambor uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka, oloupeme je a nastrouháme.
Zbytek brambor pouze oloupeme, ale nevaříme. Nastrouháme je najemno, slijeme vodu a
promícháme s vařenými. Přidáme mouku, trochu mléka a uděláme řídké těsto. Okořeníme
kmínem a solí a opepříme. Těsto vylijeme na máslem vymazaný pekáč a v rozpálené troubě
upečeme do červena. Nejlepší přílohou je k toči kysané zelí.