Říjen 2012

Šprickrápny

23. října 2012 v 22:16 *PALAČINKY,LÍVANCE A JINÉ
250 ml mléka
30-40 g másla
špetka soli
150 g hladké mouky
4 vejce
1 lžička rumu
olej na smažení
220 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
Mléko nalijeme do hrnce, přidáme máslo nakrájené na plátky a sůl, a přivedeme k varu. Naráz
vsypeme mouku, snížíme teplotu a mícháme dokud nezískáme hladké těsto, které se nelepí na
stěny hrnce. Mícháme dokud se na dně nezačne tvořit bílý povlak. Poté přendáme těsto do mísy
a jedno po druhém do něj začneme zapracovávat vejce i rum. Pak těstem naplníme cukrářský
sáček a na pomaštěný pečící papír "stříkáme" kroužky o průměru asi 6 centimetrů.
Olej rozpálíme v pánvi a z obou stran na něm smažíme Šprickrápny pěkně dozlatova. Necháme
okapat na papírové utěrce.
Moučkový cukr utřeme s rumem a 1 lžící vody do hustého a hladkého krému. Krémem potíráme
kolečka, necháme zaschnout a podáváme.
obr.infonet

Pavlišovský řízek

23. října 2012 v 22:14 *VEPŘOVÉ RECEPTY
Pavlišovský řízek
Pavlišovksý řízek, takzvaný Pavlišovák je pevně spjat s Náchodskem a nikde jinde (mimo širší
region) ho těžko najdete. Specialita svůj název dostala podle vesnice Pavlišov (dnes součást
Náchoda). Jedná se o klasický řízek v trojobalu s houskovým knedlíkem a kyselým zelím.
pro 4 osoby | příprava: 20 minut | smažení: 15-20 minut
4 vepřové plátky (krkovička nebo kýta)
sůl
hladká mouka
1 vejce
strouhanka
olej na smažení
1 hlávku bílého zelí
kmín
ocet a cukr na dochucení
1 lžíce mouky
sádlo
1 cibule, nasekaná najemno
houskový knedlík k podávání

Vepřové plátky naklepeme, z obou stran důkladně osolíme a obalíme v trojobale: nejprve hladké
mouce, poté vajíčku a nakonec strouhance. Olej rozpálíme v pánvi s vyšším okrajem, poté
ztlumíme plamen a řízky z obou stran pozvolna osmažíme.
Zelí nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, okmínujeme a dáme vařit
do změknutí. Po uvaření přidáme ocet a cukr dle chuti a zahustíme lžicí mouky. Na sádle
osmažíme cibulku dozlatova. Na talíř dáme řízek, knedlíky, zelí a ozdobíme cibulkou
obr.infonet

Švestková omáčka s bramborovými špalíky a s uzeným vepřovým kolenem

23. října 2012 v 22:11 *OMÁČKY
500 ml vody
5 lžic švestkových povidel
2 lžíce strouhaného perníku
kousek celé skořice
3 utlučené hřebíčky
1 šálek sladké smetany
1 hrst spařených rozinek
4 lžíce mandlových nudliček
cukr
Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme povidla, rozmícháme je, vmícháme perník a koření,
smetanu, mandle a rozinky a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme chvíli probublávat,
podle chuti přisladíme a necháme v teple chvíli odstát. Podáváme s uzenou rolkou a
bramborovými špalíky.

Přesbidlo

23. října 2012 v 22:09 *BRAMBOROVÉ A ZELENINOVÉ RECEPTY
500 g brambor
sůl
250 g hrubé mouky
1 žloutek
hlt mléka
sádlo na omaštení + sádlo pod cibulku
2 velké cibule
Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě. Slijeme a udržujeme teplé. Asi z 250 gramů hrubé
mouky, žloutku, trochy mléka a soli si uděláme těsto. Do vařící vody pak zavařujeme lžičkou
malé nočky. Po uvaření scedíme, necháme okapat a smícháme s brambory. Přesbidlo omastíme
sádlem a cibulkou usmaženou na sádle. Můžeme doplnit kyselou okurkou.

obr.infonet

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

23. října 2012 v 22:06 *CHALUPÁŘSKÉ RECEPTY
750 g kančí kýty
100 g sádla
sůl
divoké koření
250 g kořenové zeleniny
silný hovězí vývar na podlévání
na šípkovou omáčku
70 g másla
70 g hladké mouky
5 hřebíčků
šťáva a kůra z 1 citrónu
sůl
cukr
150 g šípkové zavařeniny
170 g perníku na strouhání

Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce opečeme na rozpáleném sádle. Poté ho
osolíme, posypeme divokým kořením, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu
a pod pokličkou dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem a maso obracíme, aby krásně
změklo.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme hřebíček, citronovou kůru a sůl. Deset minut
povaříme. Ochutíme cukrem a citronovou šťávou, přidáme šípkovou zavařeninu, zahustíme
strouhaným perníkem. Krátce povaříme.
Měkké maso vyjmeme, přes vlákno nakrájíme na jednotlivé porce a přelijeme přecezenou
šípkovou omáčkou. Podáváme například s bramborovými kroketami.

obr.infonet

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou

23. října 2012 v 22:04 *KOLÁČE,BUCHTY,VDOLKY
500 g hladké mouky
1 lžička citronové kůry
½ sáčku vanilkového cukru
1 kostka droždí
100 g krupicového cukru
250 ml mléka
100 g másla
2 vejce
300 g borůvek
sádlo na potření
na drobenku
50 g másla
4 lžíce hrubé mouky
3 lžíce cukru krystal
vanilkový cukr
rozdrcené mandle

Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, citronovou kuru a ½ sáčku vanilkového cukru. Do
malé mističky rozdrobíme droždí, přidáme jednu lžíci z celkového množství krystalového cukru
a zalijeme 100 ml vlažného mléka, mírně poprášíme hladkou moukou a necháme vzejít kvásek.
Máslo rozehřejeme a pak do něj přidáme zbytek mléka a 2 vejce.
Do mísy s moukou nalijeme směs mléka i kvásek a vše pomalu zamícháme a uhněteme do těsta.
Přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu kynout.
Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě části a pořádně ho rukama zpracujeme, hněteme a vyválíme
na vymazaný plech.
Posypeme borůvkami a navrch dáme drobenku získanou ze všech na ní potřebných ingrediencí.
Necháme ještě tak 10-15 minut kynout, pak pomažeme okraje sádlem a pečeme při 180 °C
dorůžova, zhruba 35-45 minut.

obr.infonet

Škvarkové placky

23. října 2012 v 22:01 *SLANÉ PEČENÍ
150 g brambor
sůl, pepř
100 g škvarků
60 g hrubé mouky
4 žloutky
40 g vepřového sádla
pepř
sůl
Brambory oloupeme a dvacet minut vaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ještě horké
rozšťoucháme s rozehřátými škvarky. Směs osolíme, opepříme a zasypeme hrubou moukou. Vše
přikryjeme pokličkou a necháme deset minut zapařit. Do vychladlé bramborové hmoty přidáme
žloutky a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme placičky o průměru 10 cm. Pečeme na
vepřovém sádle. Podáváme k masu nebo jako samostatný pokrm.
obr.infonet

Krkonošský houbový kuba

23. října 2012 v 21:59 *HOUBOVÉ RECEPTY
300 g krup
100 g prorostlého špeku
150 g cibule
sůl, pepř
majoránka
kmín
150 g sušených hub, spařených horkou vodou
1 lžíce másla
3 stroužky česneku, rozmělněné nožem
Kroupy propláchneme vařící vodou a necháme okapat. Špek nakrájíme na plátky a osmahneme
jej s nakrájenou cibulí. Přidáme kroupy, osolíme, opepříme, ochutíme kořením a osmažíme.
Přelijeme vodou a uvedeme do varu. Namočené houby vymačkáme, podusíme na másle
a přidáme ke kroupám. Uvaříme doměkka, ochutíme česnekem a zapečeme v troubě
zhruba 30 minut.


Krkonošské kyselo

23. října 2012 v 21:57 *POLÉVKY
120 g chlebového kvásku
1 hrst sušených hub
½ lžičky kmínu
300 g brambor
200 ml mléka
sůl
40 g másla nebo sádla
1 středně velká cibule
2 vejce
Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes
noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky
nakrájené brambory. Přilijeme 900 ml až 1 litr vody, mléko, osolíme a uvaříme doměkka. Poté
přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli
a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka, která servírujeme přímo do
talířů nebo je vložíme do polévky.

obr.infonet

Couračka – polévka z kysaného zelí

23. října 2012 v 21:54 *POLÉVKY
4 středně velké brambory
sůl, kmín
200 g kysaného zelí
200 ml zakysané smetany
100 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
cukr
30 g čerstvého másla
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme,
okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě
chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou
mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už
jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.

obr.infonet

Lívance s jablky

23. října 2012 v 21:52 *PALAČINKY,LÍVANCE A JINÉ
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
3 lžíce moučkového cukru
150 g hrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva
250 ml mléka
2-3 jablka
olej na smažení
skořicový cukr na obalován
Žloutky vymícháme s cukrem téměř doběla, přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko,
oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájené na kostky. Těsto promícháme. Z bílků ušleháme
tuhý sníh a vmícháme do těsta. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran. Hotové posypeme
skořicovým cukrem.

obr.infonet

Uzené maso s křenovou omáčkou

23. října 2012 v 21:49 *OMÁČKY
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
400 ml silného masového vývaru
sůl
300 ml smetany
cukr
nastrouhaný křen podle chuti, minimálně však 1 lžíce
400-500 g uzené vepřové pečeně
40 g mandlových plátků, nasucho opražených
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.
Nepřestáváme míchat a postupně přiléváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba
20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti
dosladíme a dosolíme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný křen. Přivedeme k varu a hned
vypneme. Na talíř položíme plátky prohřátého uzeného masa, přelijeme omáčkou a zasypeme
mandlemi. Podávat můžeme s bramborovými knedlíky nebo noky, hodí se i houskové knedlíky.

obr.infonet

Kachní stehna se šouletem

23. října 2012 v 21:47 *KUŘECÍ A DRŮBEŽÍ RECEPTY
1 kg fazolí
500 g krup
hovězí (morkové) kosti
50 g sádla nebo oleje
4 kachní stehna
4-6 cibulí
1 česnek
sůl, pepř, zázvor
pálivá paprika, sladká paprika
vývar podle potřeby
Den předtím, něž budeme vařit šoulet, namočíme do velkého hrnce fazole a kroupy (některé
druhy fazolí, většinou bílé, nemusíme tak dlouho máčet, aby se později při vaření nerozvařily).
Fazole lze také podle chuti nahradit hrachem. Před přípravou dáme fazole a kroupy vařit
ve stejné vodě, v níž byly od předešlého dne namočeny doměkka. Navíc přidáme do hrnce
2-3 hovězí kosti, z nichž by aspoň jedna měla být morková. Potom zprudka opečeme na sádle či
na oleji 4 kachní stehna, k nimž přidáme 4-6 nadrobno nasekaných větších cibulí, jež osmažíme
dorůžova. Podle chuti přidáme několik utřených stroužků česneku, osolíme, okořeníme pepřem
a zázvorem, a ještě trochu osmahneme, přisypeme lžíci sladké a lžíci pálivé papriky.
Vše zalijeme silným vývarem a krátce podusíme pod pokličkou v troubě.
Poté přemístíme na hlubší pekáč směs fazolí a krup, k nimž přidáme
kachní stehna včetně šťávy a zapečeme.

obr.infonet

Špecle

23. října 2012 v 21:43 *TĚSTOVINY
500 g hladké mouky
5 větších vajec
1 lžička soli
150 ml jemně perlivé vody
150 g slaniny
50 g másla
1 cibule
200 g ementálu
sůl, pepř
Z hladké mouky, vajec, soli a jemně perlivé vody vypracujeme krásně hladké a ne moc tuhé
těsto. Pomocí struhadla na halušky nebo ručně nožem tvoříme špecle a házíme je do vroucí
vody. Necháme je vyplavat nahoru, pak ještě minutu vaříme a nakonec scedíme.
Slaninu pokrájíme na nudličky a necháme ji na sucho vyškvařit ve větší pánvi. Jakmile se
rozvoní, přidáme máslo a po jeho rozpuštění i cibuli. Po asi 7 minutách vmícháme špecle,
zasypeme sýrem, opepříme a osolíme podle chuti. Ihned podáváme.

obr.infonet

Kapustová polévka

23. října 2012 v 21:40 *POLÉVKY
1 cibule
80 g oleje nebo sádla
600 g kapusty (může být i růžičková)
250 g čerstvých hub (hříbky, směs nebo žampiony)
750 ml drůbežího vývaru
sůl
mletý pepř
1 stroužek česneku
200 ml smetany
petrželka
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na oleji nebo sádle ji necháme zesklovatět. Přidáme
očištěnou, na nudličky nakrájenou kapustu a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujeme.
Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a povaříme. Na závěr zalijeme
smetanou a po cca 2 minutách vypneme. Před podáváním posypeme najemno nasekanou
petrželkou. Podáváme s chlebem.

obr.infonet

Uzená krkovička se švestkovou omáčkou

23. října 2012 v 21:34 *VEPŘOVÉ RECEPTY
600 g uvařené uzené vepřové krkovice
250 ml vývaru z uzeného
250 g švestkových povidel
3 lžíce medu
½ lžičky skořice
½ lžičky strouhané citronové kůry
špetka tlučeného hřebíčku
100 ml červeného vína
sůl
světlá jíška na zahuštění
Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za stálého míchání do něj přidáváme
povidla, med, půl lžičky skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku.
Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme jíškou. Necháme krátce povařit a do
připravené omáčky přidáme zpět naporcované uvařené maso a společně zahřejeme. Podáváme
nejlépe s bramborovými nebo chlupatými knedlíky.


Čokoládová polívčička

23. října 2012 v 21:30 *POLÉVKY
160 g kvalitní čokolády, nalámané
500 ml smetany
2 žloutky
3 kompotované broskve
Čokoládu svaříme s trochou smetany na hustou kaši, kterou posléze zředíme zbytkem smetany.
Až se začne vařit, rozmícháme v ní 2 žloutky tak, aby v polévce beze stopy zmizely. Na talíře
rozdělíme nadrobno pokrájené broskve a přelijeme je horkou polévkou.

obr.infonet

Karlovarský guláš

23. října 2012 v 21:28 *GULÁŠE POKAŽDÉ JINAK
100 g cibule
50 g másla
600 g hovězího masa
70 g mleté papriky
12 g soli
asi 500 ml hovězího vývaru
50 g hladké mouky
150 g smetany
80 g kysané smetany
Cibuli nakrájíme nadrobno a na másle orestujeme dozlatova. Přidáme maso, mletou papriku,
krátce osmahneme, osolíme, podlijeme částí vývaru a dusíme.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, přidáme mouku a krátce osmahneme. Zalijeme
zbytkem vývaru a povaříme asi 20 minut. Přidáme smetanu a hotovou omáčku přecedíme
na maso. Při podávání zdobíme nočkem kysané smetany. Servírujeme s máslovými noky,
karlovarským knedlíkem nebo dušenou rýží.
obr.infonet

Plzeňský guláš

23. října 2012 v 21:25 *GULÁŠE POKAŽDÉ JINAK
olej na smažení
250 g cibule
15 g mleté papriky
600 g hovězí kližky
pepř
1 stroužek česneku
sůl
150 ml hovězího vývaru
150 ml piva
chlebová střída na zahuštění
50 g slaniny
60 g nakládané kapie a celeru
2 vařená vejce
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli do zlatohněda. Zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme
na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opečeme. Přidáme pepř, utřený česnek, sůl,
podlijeme vývarem i pivem a dusíme minimálně hodinu dokud maso nezměkne. Hotový guláš
podle potřeby zahustíme chlebovou střídkou. Nakrájenou slaninu nasucho orestujeme,
přidáme nakrájené kapie a celer, prohřejeme a směsí spolu s vejci
zdobíme porce guláše.


Pečené knedlíky s houbovou omáčkou

23. října 2012 v 21:23 *HOUBOVÉ RECEPTY
500 g brambor
250 g tvarohu
20 g krupice
120 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
2 lžíce škvarků, umletých
sádlo na omaštění
na houbovou omáčku
2 hrsti sušených hub
2 lžíce másla
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
100 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř
100 ml smetany
citronová šťáva k dochucení

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Necháme zchladnout, oloupeme
a na jemné straně struhadla nastrouháme. Ve velké míse smícháme s tvarohem, krupicí,
moukou, vejcem, solí i škvarky a vypracujeme kompaktní těsto. Z něj postupně odebíráme,
tvarujeme kuličky či noky a ty dáváme na sádlem vymaštěný plech. Sádlem potřeme knedlíky i
shora a pečeme dvacet minut až půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C.
Mezitím uděláme houbovou omáčku. Sušené houby, zalité přes noc 300 ml vroucí vody, čtvrt
hodiny povaříme v malém rendlíku. V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpustíme máslo
a pak na něm dorůžova osmahneme cibuli. Přidáme mouku a opékáme do světlé cibulové
jíšky. Zalijeme 100 ml studeného zeleninového vývaru, prošleháme, vlijeme houby i s vývarem,
osolíme, opepříme a za občasného míchání přivedeme k varu. Poté vaříme ještě 10 minut.
Přidáme smetanu, zahřejeme a dochutíme citronovou šťávou.
Knedlíky podáváme přelité omáčkou.

obr.infonet