Říjen 2012

DVOJCTIHODNÉ KNEDLÍKY

14. října 2012 v 16:55 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
1 balení bramborového knedlíku v sáčku,
2 vejce,
2 rohlíky,
¼ kostky droždí,
špetka cukru
½ lžičky soli,
500 ml mléka,
hrubá mouka na vál
Postup:
Mouku a směs ze sáčku nasypeme do mísy, promícháme se solí.
V části vlažného mléka rozmícháme droždí, cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek.
Do mísy pak vlijeme kvásek, vejce a pomocí mléka vypracujeme nelepivé těsto, do kterého nakonec zapracujeme kostičky rohlíků.
Necháme přikryté kynout asi hodinu na teplém místě.
Na pomoučeném válu vytvoříme 4 knedlíky, necháme ještě chvíli kynout a vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut.
Propícháme špejlí, aby se nesrazily a krájíme na plátky

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

14. října 2012 v 16:54 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
800 g brambor,
1 vejce,
1 žloutek,
150 g hladké mouky,
100 g hrubé krupice,
sůl
Postup:
Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí
a moukou zpracujeme vláčné těsto.
Těsto na pomoučeném vále zformujeme na dva válečky o průměru 5 cm a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme zvolna asi 20 minut.
V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily.
Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily a horké ihned podáváme.
Pro tuto přípravu použijeme brambory uvařené den předem.

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY SE STROUHANKOU

14. října 2012 v 16:54 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
700 g vařených brambor,
100 g krupice,
100 g hrubé mouky,
1 vejce,
150 g strouhanky,
2 g tuku,
sůl
Postup:
Studené brambory den předem ve slupce uvařené oloupeme, nastrouháme na vál,
přidáme mouku s krupicí, sůl, vejce a na tuku osmaženou strouhanku.
Vypracujeme těsto, utvoříme malé kulaté knedlíky, které zaváříme ve vařící osolené vodě. Vaříme dle velikosti 10-15 minut.
Okapané hned rozkrojíme na půlky a polijeme tukem nebo sypeme osmaženou cibulí.
Hodí se k masu i k zelenině.

BRAMBOROVO – HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

14. října 2012 v 16:53 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
1 kg brambor,
150 g dětské krupice,
150 g solamylu,
6 rohlíků,
2 vejce,
sůl
Postup:
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor. Potom utvoříme válečky a 15 min. vaříme v osolené vroucí vodě.

TŘENÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY (nekynuté..

14. října 2012 v 16:52 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
¼ l mléka,
0, 13 l vody,
2 vejce,
sůl,
250 g hrubé mouky,
3 starší rohlíky
Postup:
Do větší mísy dáme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko, vodu a vejce.
Mícháme, až těsto začne dělat bubliny. Housky nakrájíme na kostičky, (můžeme je ještě pokapat rozpuštěným máslem a vmícháme do těsta.
Dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Těsto necháme stát cca 1/2 hodiny.
Potom namočenýma rukama uděláme 2 nebo 3 knedlíky a zavaříme.
(Jsou-li dva větší, potom cca 25 minut, pokud uděláme menší, pak stačí 15 minut.)
Po chvilce vaření je vařečkou nadzdvihneme ode dna, aby se nepřichytily.
V půlce vaření je otočíme, aby se provařily stejnoměrně.

SKLENIČKOVÉ KNEDLÍKY S NÁPLNÍ UZENÉHO

14. října 2012 v 16:51 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
2 vejce,
sklenka mléka,
sklenka hrubé mouky,
50 g slaniny,
150-200 g vařeného uzeného,
2 housky,
sklenky nebo hrnečky
Postup:
Sklenice by měly mít obsah asi dvou deci.
Dva žloutky, jednu sklenku hrubé mouky, jednu sklenku mléka utřete dohromady.
Na másle a nadrobno nakrájené slanině osmažte dvě sklenky pokrájených housek.
Pak přidejte dvě sklenky uzeného a pár plátků slaniny také nadrobno nakrájené.
Všechno smíchejte dohromady a udělejte sníh ze zbývajících bílků.
Vmíchejte do hmoty, naplňte sklenky do tří čtvrtin. Vařte ve vodní lázni 25 minut pod pokličkou na mírném ohni. Ke knedlíkům můžete podávat zelí nebo dušené kedlubny

HRNÍČKOVÉ KNEDLÍKY

14. října 2012 v 16:50 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
2 hrnky hrubé mouky,
2 hrnky mléka,
4 rohlíky nakrájené na kostičky,
4 vejce,
sůl,
petrželka,
sádlo nebo máslo na vymazaní hrníčků
Postup:
Mouku smícháme s mlékem a žloutky, přidáme nasekanou petrželku a osolíme.
Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků.
Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané sádlem nebo máslem(asi do 2/3).
Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky
(voda v hrnci by měla sahat asi pod polovinu hrnečků).
Zakryjeme pokličkou a vaříme 27 min.
Vypneme a necháme ještě 2 min. hrnečky v hrnci stát, potom knedlíky vyklopíme
a podáváme nakrájené na kolečka.
Rada:
Tohle množství je na 4 čtvrtlitrové hrnečky (z 1 hrnečku asi 5 koleček knedlíků).
Před vyklopením knedlíků objedeme nožem obvod kolem okrajů a knedlíky bez problémů vyklopíme. Při vymazávání hrnečků nešetřete máslem nebo sádlem

HRNKOVÉ KNEDLÍKY S UZENÝM MASEM

14. října 2012 v 16:49 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
2 dl mléka,
2 vejcem
špetka soli,
2 rohlíky,
2 hrnky nakrájeného uzeného masa
máslo na vytření hrníčků
Postup:
Smícháme mouku, žloutky, mléko, osolíme, přidáme kostičky housky a najemno nakrájenou uzeninu a nakonec opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.
Hrnky vytřeme kouskem másla, plníme do tří čtvrtin knedlíkovou hmotou, a vaříme ve vodní lázni zhruba 20-25 minut (podle velikosti hrnků).
Nejlepší jsou se zelím a osmaženou cibulkou

HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S BURISONY

14. října 2012 v 16:48 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Recept na houskové knedlíky, které jsou napůl domácí.
300 ml vlažné vody,
1 houska
0,5 balíčku kypřícího prášku
100 g hrubé mouky
1 balení houskových knedlíku v prášku
Postup:
Do mísy vsypeme obsah pytlíku na houskové knedlíky. Použijeme knedlíky od Vitany,
které jsou na 5 porcí. Ty obsahují burisony.
Housku nebo rohlík nakrájíme na větší kostky.

Do velkého hrnce dáme vařit dostatečné množství vody, kterou lehce osolíme.
Do mísy přidáme ke směsi prosetou mouku s kypřícím práškem a promícháme.
Postupně přidáme vlažnou vodu a mokrýma rukama zpracujeme těsto.
Těsto na houskové knedlíky necháme 5 - 10 minut odpočinout.
Pak k těstu vsypeme kostičky pečiva. Podle potřeby doplníme vodu.
Těsto neděláme úplně tuhé, dáváme vody raději trochu víc.
Opět si namočíme ruce a z těsta vytvarujeme asi 3 šišky. Ruce si namáčíme a šišky vytvarujeme. Vložíme je do vroucí vody. Houskové knedlíky zvolna vaříme z jedné strany asi 10 minut. Pak je otočíme a dalších 10 minut dovaříme.
Houskové knedlíky s burisony vyjmeme, nakrájíme a můžeme podávat. Nejlépe s nějakou výbornou omáčkou a masem.

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK Z HOTELU PUPP

14. října 2012 v 16:47 *KNEDLÍKY TAŠTIČKY A JINÉ

Ingredience:
Ingredience
250 g starší housky,
100 g hrubé mouky,
2 vejce,
200 ml mléka,
petrželová nať,
sůl, muškátový oříšek,
Postup:
Napřed nakrájíme housku na kostičky.
V misce smícháme mléko se žloutky, přidáme sůl, muškátový oříšek a pak hrubé mouky tolik, aby vzniklo trošku tužší těstíčko.
Nakonec doplníme petrželovou nať a těstíčko nalijeme na nakrájenou housku.
Promícháme a necháme chvíli odpočinout.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten pak vmícháme do těstíčka s houskou.
Vytvarujeme válcové šišky a zabalíme je do potravinové fólie, kterou v krajích zavážeme. Fólii jemně propícháme a knedlík dáme vařit

Obdoba:
Použijeme v mikrotenový sáček, jaké jsou v supermarketech na zeleninu - takové ty s ušima.
Je to ještě o chloupek jednodušší, než folie - lžící dáme část směsi do mikrotenového sáčku, "setřepeme" dolů, aby se rovnoměrně rozložila po "dně" sáčku, pak srolujeme volný zbytek sáčku kolem takto vytvořené šišky a uši zavážeme kolem knedlíku.
Vůbec to nepropichujeme, vzduch projde netěsnostmi kolem uvázání - každopádně zatím se tento knedlík ještě nepovedlo zkazit a nezanedbatelnou výhodou je i čistý hrnec po jejich dovaření.

Střapaté řízky

14. října 2012 v 16:44 *VEPŘOVÉ RECEPTY

Pokud nesmíte smažené a přesto máte chuť na řízek, zkuste si udělat střapaté řízky v troubě...

vepřové maso (ale lze udělat i z kuřecího, krůtího nebo třeba z ryb) nakrájejte na menší plátky.

Dále si připravte bílý, neochucený jogurt, vajíčko, česnek, sůl a koření dle chuti

Do jogurtu prolisujte stroužek česneku, osolte, přidejte vajíčko a okořeňte. Zamíchejte a naložte do této směsi kuřecí maso - nejlépe přes noc :-)

Na obalení si připravte tvrdý sýr (lépe nějaký tučnější) a strouhanku

Směs na obalování smíchejte ze strouhanky a strouhaného sýru v poměru cca 1:1.

Obalujte řízečky a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.


Upečte v troubě nastavené na 180st - cca 20 minut. Řízky musí chytnout barvu.... a pozor... ke konci dejte jen vrchní pečení a nestane se vám to co mě - zespodu sýr maličko "chytnul" :-)
infonet

Vinná klobása trochu jinak

14. října 2012 v 16:38 *CHUŤOVKY A PIKANTNOSTI plus GRILOVÁNÍ

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

asi 1 kg vinné klobásy, 1 cibule, žampiony (mohou být i sterilované - celá plechovka), kečup, 10 dkg šunkového salámu, balíček plátkového sýra

POSTUP PŘÍPRAVY

Do pekáčku svineme klobásu, podlijeme trochou vody a v troubě vyhřáté na 180 st. pečeme asi 15 minut.
Zapečenou klobásu posypeme na tenká kolečka nakrájenou cibulí, poklademe nakrájenými žampiony a zakapeme kečupem.
Překryjeme plátky šunkového salámu a sýra.
Vložíme do trouby a zapékáme.

obr.infonet

Tvarůžky 1

14. října 2012 v 16:34 *SÝROVÉ RECEPTY

OLOMOUCKÉ FONDUE: 1 balíček olomouckých tvarůžků, trocha piva, 1 větší cibule, sladká i pálivá paprika, hořčice, mletý pepř. Nadrobno pokrájené tvarůžky podlijeme pivem a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hustá kaše. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku a podle chuti i lžičku hořčice a špetku pepře. Kaši nabíráme z rendlíku na kousky chleba napíchnuté na vidličce.

PIKANTNÍ KULIČKY NA JEDNOHUBKY: Olomoucké tvarůžky odmočíme v pivu (na 1 balíček 1 dl piva). Do této hmoty přidáme strouhaný sýr, tvarujeme kuličky. V nadrobno nasekané cibuli kuličky olepíme. Ty pak dáme na čtverečky chleba nebo kolečka rohlíků a připíchneme párátkem.

PIVNÍ JEDNOHUBKY: Chleba nakrájíme na kostičky, potřeme máslem a sardelovou pastou (nebo přímo sardelovým máslem), tvarůžky obalíme v paprice, slabě opepříme, ozdobíme kolečkem cibule a celé spíchneme párátkem.

TVARŮŽKOVÉ CHUŤOVKY: 2 balíčky olomouckých tyčinek, 3 lžíce másla, 2 lžíce sardelové pasty, 1 sýr Lučina. Máslo utřeme se sardelovou pastou a Lučinou na hladkou pomazánku. Rohlíky nakrájíme na kolečka a slabě je potřeme. Tyčinky příčně nakrájíme a položíme na rohlíky. Zdobíme kousky rajčat nebo papriky. Upevníme párátkem.

TVARŮŽKOVÉ TOPINKY: Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků. Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme. Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.

POCHOUTKA K PIVU: Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, na kterou nastříkáme majonézu. Potom je posypeme nastrouhanými tvarůžky a narovnáme na vymaštěný plech. V troubě krátce zapečeme. Povrch zdobíme popraškem sladké červené papriky.

TVARŮŽKOVÁ SMĚS NA TOPINKY: 1 balíček tvarůžků, 1 tvaroh, 1/8 litru mléka. Svaříme mléko, pomalu přidáváme nakrájené syrečky a mícháme až se rozpustí. Když je hmota hladká, přidáváme obyčejný tvaroh a znovu hladce vymícháme. Když je hmota moc hustá, přidáme trochu mléka. Hmotu přelijeme do hrnku, kde ji necháme ztuhnout a touto medovitou směsí potom potíráme topinky
.
ZAPEČENÉ SÝROVÉ ROHLÍKY: Rohlíky částečně po délce nařízneme, rozevřeme a potřeme hořčicí. Poklademe olomouckými tyčinkami nebo nakrájenými tvarůžky, nakrájenou paprikou. Pokapeme kečupem, zabalíme do máslem vymazaného alobalu a v horké troubě 5-10 minut zapékáme.

OLOMOUCKÝ SENDVIČ: Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky nakrájených olomouckých tyčinek, posypeme strouhaným tvarohem a pokapeme trochou majonézy.

SMAŽENÝ SYREČEK S UHERÁKEM: Syreček vložíme mezi dvě kolečka salámu (krájený uherák, paprikový salám), 2x obalíme v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

SYREČKY S HOŘČICÍ: 1 balíček syrečků nebo Romadúru (nakrájíme na silnější plátky). Mezi dva dáme kolečko salámu, potřeme pálivou hořčicí, spojíme a obalíme v trojobalu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborem nebo jen s chlebem.

ŠUNKOVÉ TYČINKY: Olomoucké tyčinky zabalíme do plátku šunky. Z vajec, mléka (piva nebo vody), mouky a soli vymícháme těstíčko, ve kterém každý balíček namočíme a na každý ještě lžíci těstíčka přidáme a usmažíme. Tvarůžky chutnají s bramborami a tatarskou omáčkou.

NAKLÁDANÉ SYREČKY: Do větší sklenice nakrájíme na dno plátky cibule, překryjeme vrstvou syrečků (množství se řídí počtem strávníků), poprášíme sladkou paprikou, lehce osolíme a okmínujeme. Pokračujeme další vrstvou cibule, syrečků a opakujeme. Končíme cibulí. Zalijeme 10° pivem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřeme a necháme 3-4 dny zrát.

OLOMOUCKÉ SYREČKY JAKO LAHŮDKA: Do šroubovací sklenice (nebo skleničky) nakrájíme syrečky na kostičky, na ně dáme vrstvu kysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou, sklenici zavíčkujeme a 2-4 dny necháme v lednici proležet.

SYREČKOVÉ CHLEBOVÉ TOASTY: Na plátky chleba dáme nakrájený šunkový salám, rozkrojená kolečka tvarůžků, posypeme sladkou paprikou a trochou pepře. Dáme zapéct do trouby, až se tvarůžky roztaví. Na hotové nakrájíme kolečka cibule.

SMAŽENÉ SYREČKOVÉ PRSTÍKY: Tvarůžkové tyčinky obalíme plátkem anglické slaniny. Obalíme jako řízek dvakrát v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku.

Tvarůžky

14. října 2012 v 16:32 *SÝROVÉ RECEPTY

TVARŮŽKY V TĚSTÍČKU: Na každou stranu olomouckého tvarůžku dáme plátek salámu a celé zabalíme do plátku anglické slaniny. Spíchneme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme v rozpáleném tuku.

SALÁT Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ: 2 balíčky olomouckých syrečků, 1 cibule, 1 majonéza, mletý pepř. Syrečky nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, ochutíme pepřem a promícháme s majonézou. Mažeme na světlé pečivo, ozdobíme nakrájenými rajčaty.

ČESNEKOVÉ TVARŮŽKY: Tvarůžky rozřízneme, doprostřed vložíme plátek salámu. Obalíme je ve vejcích, které jsme smíchali s hořčicí a utřeným česnekem. Pak je obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku.

ZAPEČENÁ "BOMBA": 4 velká jablka, 100 g tvarůžků, 8 plátků šunky. Jablka rozkrojíme na poloviny, jádřince vykrojíme. Do prohlubní dáme nakrájené tvarůžky, zakryjeme plátky šunky. Jablka naskládáme do silně máslem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě zapečeme.

MANDLOVÉ TVARŮŽKY: Kolečka tvarůžků pomažeme utřeným česnekem, grilovacím kořením a zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalíme ve strouhance a potom v hustém těstíčku vymíchaném ze světlého piva, hladké mouky, vajec, Podravky, nasekaných mandlí a opět ve strouhance. Smažíme po obou stranách.

SYREČKY V ZAKYSANÉ SMETANĚ: 2 balíčky syrečků, 2 kelímky zakysané smetany. Do sklenice se šroubovacím víčkem dáváme střídavě vrstvu nakrájených syrečků a vrstvu smetany. Necháme 2 dny uležet.

OBALOVANÉ TVARŮŽKY: Tvarůžky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Do rozšlehaného vajíčka přidáme trochu chilli a kečupu. Pečeme v rozpáleném oleji.

TVARŮŽKY TROCHU JINAK: Kulaté tvarůžky, syrové brambory, hladká mouka, strouhanka, utřený česnek, drcený kmín, mletý pepř, sůl. Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní přísady a vymícháme těstíčko. Na lívanečník s rozpáleným olejem dáme trochu směsi, položíme tvarůžek a zakryjeme těstem. Rychle usmažíme po obou stranách a podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.

SNÍH Z TVARŮŽKŮ: 250 g olomouckých tvarůžků, 250 g másla, sladká mletá paprika, 5 rajčat. Dobře uleželé tvarůžky rozmačkáme a našleháme s máslem a paprikou. Do sněhu vmícháme drobně nakrájená rajčata tak, aby zůstala v kouscích. Mažeme na chleba, zdobíme cibulí.

SMAŽENÉ TVARŮŽKY: Kulaté tvarůžky nakrojíme, proložíme plátky šunky. Namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance, znovu ve vejci a strouhance. Smažíme rychle v hodně rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, zeleninovými saláty.

VOŇAVÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA: Různé druhy sýrů (tvarůžky, Niva, Romadúr, Jihočeský zrající sýr) naskládáme do kameninového hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy sýru střídavě prosypáváme pálivou paprikou, drceným kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou vrstvu dáme jiný posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3-4 dny zrát, až se vytvoří sýrová pasta.

TVARŮŽKOVÁ ROLÁDA: Na větší kus alobalu navrstvíme asi 5-8 mm vrstvu jemně nastrouhaného tvrdého sýra a necháme v teplé troubě rozměknout (téměř se rozteče). Vyjmeme z trouby a potřeme tvarůžkovou náplní. Vidličkou rozmačkáme balíček tvarůžků, spojíme s 250 g másla, ochutíme mletou paprikou a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Sýr potřený tvarůžkovou náplní pomocí alobalu svineme a necháme v chladničce ztuhnout.

OLOMOUCKÉ KARBANÁTKY: Mleté maso okořeníme podle chuti, propracujeme s vejcem. Vytvarujeme placičky, do každé zabalíme kolečko olomouckého tvarůžku. Obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách.

EXPLOZIVNÍ SMĚS: 400 g hrachu, 150 g tvarůžků, 150 g anglické slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka. Hrách uvaříme doměkka (solíme, až je hotový). Na kostičky nakrájenou slaninu rozpustíme a osmažíme plátky cibule. Přisypeme uvařený hrách, ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem utřeným se solí, přidáme pokrájené tvarůžky a prohřejeme.

PLACIČKY Z OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ: 1 balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 3 lžíce krupice, 2 vejce, sůl, pepř, kmín. Brambory nastrouháme, přidáme tvaroh, strouhané tvarůžky, krupici a vejce. Dobře propracujeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Tvarujeme malé placičky, které smažíme na rozpáleném tuku, po obou stranách do zlatova.

BRAMBORÁK Z OLOMOUCKÝCH SYREČKŮ: Hrubě nastrouháme syrové brambory, hrubě i olomoucké syrečky, přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), 1 vejce, dětskou krupičku, libeček. Na pánvi smažíme malé bramboráčky.

TVARŮŽKOVÁ PŘESNÍDÁVKA: 1 balíček tvarůžků nebo tyčinek nakrájíme na kostičky, posypeme jemně sekanou cibulkou a pokapeme octem. Podáváme s chlebem.


SALÁT Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK: 3 balíčky tyčinek, 2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl. Tyčinky nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou, ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.

BRAMBORÁČKY S OLOMOUCKÝMI SYREČKY: Mražené bramboráčky z polotovaru, olomoucké syrečky, olej na smažení. Na rozehřátém oleji smažíme bramboráčky po obou stranách, položíme plátek syrečku a zakryjeme dalším bramboráčkem.

SMAŽENÉ PLNĚNÉ PALAČINKY S TVARŮŽKY: Na hotové palačinky položíme 2 plátky sýra, 2 plátky šunky, 2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme Gyrosem. Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.

ZAPÉKANÉ OLOMOUCKÉ JEHLY: Olomoucké tyčinky obalíme každou kolečkem měkkého salámu. Takto zabalené tyčinky položíme na zesklovatělou cibulku a ze všech stran opečeme. Když se začíná sýr tavit, zalijeme rozkvedlanými vejci, nastavenými trochou mléka. Nemícháme.

Tvaroh 1

14. října 2012 v 16:30 *SÝROVÉ RECEPTY

TVAROHOVÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY: 250 g hrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 lžíce mléka, 1 vejce, špetka soli. Vypracujeme těsto, do kousku balíme ovoce (i mražené). Vkládáme do vroucí vody, vaříme asi 8 minut. Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.

RYCHLÉ TVAROHOVÉ ŠIŠKY: 1/2 hrnku hl. mouky, 250 g nízkotučného tvarohu, 4 vejce, 7-8 lžiček vlažného mléka, 1 prášek do pečiva - vypracujeme vláčné těsto, ne příliš řídké. Lžící vykrajujeme malé kousky, které smažíme na tuku do růžova. Zdobíme džemem a pocukrujeme.

TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY II: 250 g tvarohu, 250 g hl. mouky, 3 vejce, 9 lžic mléka, trocha cukru, 1 prášek do pečiva - smíchat, lžičkou vykrajovat koblížky a smažit na rozpáleném tuku po obou stranách. Zdobit marmeládou nebo šlehačkou.

TVAROHOVÉ KROKETKY: Ve slupce uvaříme 750 g brambor. Očistíme a postrouháme na jemném struhadle. 500 g tvarohu, 75 g ml. cukru a 3 vejce promícháme, přidáme 100 g pol. mouky, 75 g rozinek, citr. kůru, trošku soli a postrouhaný muškát. oříšek. Nakonec zapracujeme brambory. Z těsta tvoříme kroketky, které smažíme na oleji. Hotové posypeme skořicovým cukrem . Podáváme s kompotem.

TVAROHOVÉ PLACKY: Rozmícháme 500 g tvarohu, 50 g másla a 50 g ml. cukru. Přidáme 2 vejce, 80 g hr. mouky, 80 g krupice a sůl. Z těsta nabíráme kousky velikosti ořechu a na pomoučeném vále je roztlačíme na placky. Placky vložíme do vařící vody a když vyplavou na povrch,tak je vyjmeme. Hotové posypeme skořicí, kakaem, ml.ořechy, nebo polijeme ovocnou šťávou. Vhodné je i čerstvé nebo kompot. ovoce.

JEDNODUCHÉ TVAROHOVÉ TYČINKY: 250 g hl. mouky, 250 g tvarohu, 250 g tuku - vypracujeme těsto, vyválíme asi na půl cm výšku, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Rádýlkem nakrájíme tyčinky široké asi 1 cm. Upečeme.

DOMÁCÍ PRIBINÁČEK: 1/2 l mléka, 1 vanil. puding, 60 g cukru - uvaříme puding a necháme vychladit. Vlijeme do mixéru a po troškách přidáváme 250 g měkkého tvarohu a 4 lžičky rybíz. nebo jahod. džemu. Vyšleháme, dáme do misek a necháme vychladit.

TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY: Těsto: 250 g tvarohu, 4 vejce, 1 prášek do peč, 2 vanil. cukry, 12 lžic polohrubé mouky. Rozehřejeme více oleje, lžičkou tvoříme z těsta bochánky, které smažíme na oleji. Usmažené necháme okapat na ubrousku a obalíme v ml. cukru a skořici.

NUDLE ZAPEČENÉ S TVAROHEM: 400 g nudlí uvaříme v osolené vodě, scedíme, omastíme máslem, aby se neslepily. 400 g měkkého tvarohu rozmícháme se 100 g ml. cukru, 2-3 vejci, a citrónovou kůrou. Dáme péct do pekáče - vrstva nudlí, tvaroh, nudle. Po zapečení zalijeme mlékem s vejci a dopečeme.

Tvaroh

14. října 2012 v 16:28 *TVAROHOVÉ RECEPTY

TVAROHOVÉ TYČINKY: 200 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g polotučného tvarohu. Vypracujeme hladké těsto, rozválíme a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na tyčinky. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí, kmínem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem. Upečeme dozlatova.

DOMÁCÍ SÝR: 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce mléka (nesmí být trvanlivé) nebo smetany, sůl, trocha kmínu. Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme s mlékem, osolíme a okmínujeme. Naložíme do většího hrnku, zakryjeme plátýnkem, upevníme gumičkou. Během zrání několikrát promícháme.

DOMÁCÍ PIVNÍ SÝR: 500 g měkkého tvarohu, 3 dl světlého piva, 1 rovná kávová lžička soli, špetka kmínu, špetka mletého pepře. Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě až 5 dnů uzrát. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu a mažeme jej na chleba s máslem.

PEČENÝ TVAROH: Utřeme 1/2 osminky másla, 2 žloutky a po částech přidáváme uleželý tvaroh a dobře roztíráme. Trochu opaprikujeme a není-li dost slaný, přisolíme. Přidáme 1/4 litru kyselé smetany a dáme péct do vymazané, houskou vysypané formy. Nejlepší je tvaroh dříve naložený, kmínem , solí posypaný a uleželý.

SYRNICA Z HANÉ: 250 g tvarohu, 2 kolečka pokrájených tvarůžků, 1/4 litru mléka, 3/4 litru vody, kmín, sůl. Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku nebo použijeme tvaroh na strouhání. Do mísy nadrobíme nebo nastrouháme tvaroh. Mléko povaříme s vodou, nakrájenými tvarůžky, osolíme, okmínujeme a vařící nalijeme na rozdrobený tvaroh. Přikryjeme a necháme chvíli stát. Podáváme po chvíli s brambory vařenými ve slupce.

OVOCNÉ TVAROHOVÉ KNEDLÍKY: 500 g tvarohu, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic strouhanky, 50 g másla, 3 vejce, sůl. Vypracujeme těsto, vyválíme váleček a odkrajujeme kousky těsta. Tvarujeme placičky, do kterých balíme čerstvé nebo kompotované ovoce (meruňky, jahody). Vaříme v osolené vodě asi 12 minut, na talíři polijeme máslem, pocukrujeme.

TVAROHOVÉ TĚSTO: 350 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, špetka soli, mouka na vál. Tvaroh rozmícháme s vejcem a postupně přidáváme mouku se špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto.

JABLEČNÉ KNEDLÍKY: Tvarohové těsto ( viz výše), asi 5 větších jablek, citrónová šťáva, 1 kostka tvrdého tvarohu na strouhání, moučkový cukr a mletá skořice na posypání, rozpuštěné máslo na přelití, sůl. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme i se slupkou na malé kousky a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Do každého kousku těsta zabalíme několik kousků jablek, těsto pevně uzavřeme a v dlaních zakulatíme. Knedlíky vložíme do vroucí, mírně osolené vody, po chvilce je vařečkou podebereme ode dna, aby se nepřichytily a vaříme asi 7 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře a rozpůlíme. Každou porci posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem, poprášíme skořicí, přelijeme rozpuštěným máslem a ihned podáváme.

TAŠTIČKY S TVAROHEM: Na vále zpracujte na vláčné těsto 250 g polohrubé mouky se špetkou soli a 150 ml vlažného mléka. Zabalte je a nechte půl hodiny odpočinout. Utřete 250 g měkkého tvarohu s 50 g moučkového cukru a žloutkem. Nakonec vmíchejte 2 lžíce propláchnutých rozinek. Těsto tence rozválejte, vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10-12 cm, okraje potřete bílkem, do středu koleček rozdělte tvarohovou náplň, přehněte je a okraje pevně přitiskněte. Vložte do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte. Taštičky sceďte, rozdělte na talíře a přelijte rozmačkanými jahodami (nebo jiným ovocem, i mraženým) s cukrem.

TĚSTOVINY S TVAROHEM A SLANINOU: Na vále zpracujte na těsto 400 g hrubé mouky, špetku soli, 2 vejce a 2 lžíce vody. Těsto nechte zabalené odpočinout. Pak ho rozválejte, nechte mírně zaschnout, stočte ho do ruliček a nakrájejte na asi 7 mm široké pruhy. Rozložte je na vále a nechte ještě trochu proschnout. Nudle vložte do vroucí osolené vody a uvařte doměkka. Pak je sceďte. Nakrájejte na kostičky 120 g slaniny a rozškvařte ji na pánvi na 2 lžících oleje. Rozdrobte 200 g hrudkovitého tvarohu. Nudle rozdělte na talíře, posypte tvarohem, přelijte slaninou a nasekanou pažitkou.

Rokfor a Primator

14. října 2012 v 16:26 *SÝROVÉ RECEPTY

ROZINKOVÉ JEDNOHUBKY: Na hrubé nudličky nastrouháme 250 g tvrdého sýra (Primátor aj.), přidáme 3 stroužky utřeného česneku a 1 majonézu. Zamícháme 3 lžíce rozinek namočených v rumu. Dáme vychladit. Plátky rohlíku nebo veky potřeme lehce máslem a pak silněji namažeme pomazánkou.

SALÁT PRIMÁTOR: 70 g sýra Primátor, 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce oleje, ocet, zelená petržel, sůl. Oloupanou cibuli a papriku spaříme vařící vodou. Do mísy vrstvíme nakrájená rajčata, vychladlé, na nudličky nakrájené papriky, kolečka nakrájené cibule a plátky vajec. Osolíme, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme olejem a posypeme zelenou petrželkou.

KARBANÁTKY Z ROKFÓRU: 200 g sýra Rokfór, 50 g droždí, 3 vejce, 1 lžíce vody, česnek, strouhanka, sůl. Sýr a droždí nastrouháme. Spojíme s vejci a utřeme s troškou vody. Ochutíme česnekem utřeným se solí, zahustíme podle potřeby strouhankou. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.

Balkánský sýr

14. října 2012 v 16:25 *SÝROVÉ RECEPTY

SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM: 100 g Balkánského sýra, 1 menší čínské zelí, 2 natvrdo vařená vejce, 2 rajčata, 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl. Zelí nakrájíme na proužky, sýr, vejce a rajčata na kostičky. Polijeme olejem, osolíme, opepříme a lehce promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu odležet.
BALKÁNSKÝ PAPRIKOVÝ SALÁT: 6 paprik, 1 okurka, 2 rajčata, cibule, 1-2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, citrónová šťáva (ocet), sůl. Papriky nakrájíme na nudličky, okurky a rajčata na kostky. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, olej a citrónovou šťávu. Podle chuti osolíme a hustě posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným Balkánským sýrem.

Niva 1

14. října 2012 v 16:24 *SÝROVÉ RECEPTY

SALÁT NIVÁČEK: Salátovou okurku nakrájíme na plátky, rajčata na čtvrtky, sýr Niva na malé kousky. Cibuli nastrouháme, zakápneme olejem, osolíme a opepříme. Vše společně promícháme, podle chuti okyselíme, osolíme. Salát necháme v chladu uležet.

VAJEČNÁ OMELETA S NIVOU: Vejce rozšleháme s troškou vody, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou. Usmažíme po jedné straně na pánvi s rozehřátým olejem. Na půlku omelety dáme plátek Nivy (Hermelínu), přeložíme druhou půlkou. Odstavíme a necháme chvíli dojít. Omelety klademe na krajíce chleba, ozdobíme cibulí, kečupem a petrželkou.

SMAŽENÉ SNĚHOVÉ KULIČKY: 200 g sýra Niva, 1 bílek, 3 lžíce strouhanky. Sýr rozmačkáme, promícháme s ušlehaným bílkem a strouhankou. Tvarujeme malé kuličky, obalujeme ve strouhance a v horkém tuku rychle usmažíme do zlatova.

SÝROVÉ KOULE: Nastrouháme 150 g Nivy a 150 g Eidamu, přidáme 3 žloutky, 4 rovné lžíce hladké mouky, 100 g drobně sekaného salámu Herkules a sníh ze 3 bílků. Opatrně sůl. Lžící vykrajujeme kousky, obalíme je ve strouhance a usmažíme. Hodně nabudou. Podáváme je na listech hlávkového salátu s bramborovou kaší.

SÝROVÁ POCHOUTKA PRO LABUŽNÍKY: 2 trojúhelníčky taveného sýra Niva, 4 sýry Lučina, 1 lžíce másla (Ramy, Flory), 2 lžíce bílého jogurtu, 1 malá cibule, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžíce celého pepře. Sýry rozetřeme společně s máslem a jogurtem. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté ořechy. Podle chuti osolíme. Dáme trochu vychladit do lednice. Vychlazenou sýrovou směs vytvarujeme do malých bochánků a obalujeme v pepři, který rozdrtíme nahrubo (nebo použijeme pepř jako koření na steaky). Podáváme s tmavým chlebem, zdobíme plátky rajčat a listy hlávkového salátu.

KULIČKY S KOKOSEM: Nastrouháme 100 g Nivy, přidáme 50 g másla, 50 g tvrdého sýra, lžičku sardelové pasty, pepř. Promícháme, tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu.

SUŠENKY S NIVOU:Dobře promícháme nebo ušleháme 100 g másla, 100 g Nivy, 3 lžíce koňaku a 50 g mletých pražených burských oříšků. Mažeme na slané krekry.

CHUŤOVKY V ALOBALU: Do alobalu zabalíme plátky anglické slaniny, nakrájenou cibuli, plátek Nivy, šunkový salám a znovu anglickou slaninu. Pečeme 20 minut. Podáváme s kečupem, hořčicí, chlebem.

ZAPÉKANÉ TOASTY S UZENINOU A NIVOU: Na krajíčky tmavého chleba položíme uzeninu nebo anglickou slaninu nakrájenou na plátky. Nahoru dáme plátky Nivy a krátce zapečeme.


Niva

14. října 2012 v 16:23 *SÝROVÉ RECEPTY

NIVA V ŠUNCE A TĚSTÍČKU: 4 velké plátky šunky, 150 g sýra Niva, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 120-150 g hladké mouky, špetka prášku do pečiva, pepř, sůl. Nivu nakrájíme na 4 špalíčky a každý kousek zabalíme do plátku šunky. Rozšleháme vejce s vínem, solí a pepřem. Do směsi zašleháme mouku s práškem do pečiva. Zabalené špalíčky protáhneme těstíčkem a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborovou kaší.

SÝROVEC: 8 brambor, 2 stroužky česneku, 200 g sýra Niva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce smetany. Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na plátky a v míse okořeníme utřeným česnekem se solí, opepříme, osolíme. Brambory dáme do zapékací misky. V mléce a smetaně rozšleháme nastrouhaný sýr a nalijeme na brambory. Posypeme zelenou nebo sušenou bazalkou. V troubě pečeme asi 10 minut. Brambory můžeme prokládat šunkou, salámem nebo brokolicí. Je to dobré, když se opékají vuřty, párky, maso. Zkrátka dobrá příloha k očouzenému masíčku. Chce to zásobu pití.

FALEŠNÉ KARBANÁTKY: 150 g sýra Niva, 1/4 kostky droždí, 2 vejce, 2 lžíce vody, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky provensálského koření, strouhanka, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s rozdrobeným droždím, prolisovaným česnekem a kořením. Přilijeme vejce rozšlehaná s vodou, zahustíme strouhankou, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Lžící klademe do rozpáleného tuku kousky sýrové směsi a rychle po obou stranách opečeme.

OVOCNÝ SALÁT SE SÝREM: 150 g Nivy, 100 g Hermelínu, 150 g šunky, 1 pomeranč, 1 banán, 100 g hroznů, 1 šlehačka (100 ml), 1 lžíce citrónové šťávy. Všechny suroviny nakrájíme na malé kousky, promícháme s citrónovou šťávou a ušlehanou šlehačkou. Podáváme dobře vychlazený.

NIVOVÉ KOŠÍČKY: 150 g třené Nivy promícháme se 2 lžícemi hořčice a 100 g majonézy. Přidáme jemně nakrájenou cibuli. Plníme upečené košíčky z listového těsta, sypeme sekanými oříšky a poprášíme sladkou paprikou.

PLNĚNÉ KULIČKY NIVA: 100 g sýra Niva, 1/2 balíčku žervé nebo Lučiny, 80 g másla, hrstka ořechů. Máslo utřeme s Lučinou, přidáme nastrouhanou Nivu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout, pak tvarujeme kuličky, do středu vmáčkneme čtvrtku vlašského ořechu nebo lískový oříšek a obalíme v mletých oříškách. Ozdobíme kouskem kapie, okurky a připíchneme bodlem. Před podáváním uložíme do chladničky.

SÝROVÉ KOULE: Strouhaný Eidam, strouhaná Niva, tavený sýr, pomazánkové máslo, sůl. Ze směsi tvarujeme lepkavé koule, které podle chuti obalujeme v paprice, mletých oříškách, zeleném pepři aj. Vkládáme do kornoutu ze šunky nebo salámu.

PIKANTNÍ SÝROVÉ KULIČKY: 100 g Lučiny, 100 g tvrdého sýra, 50 g Nivy, 70 g másla, 50 g šunky (šunkového salámu), 50 g pórku, sůl. Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou šunku (salám), drobně nakrájený pórek, strouhanou Nivu i máslo, Lučinu, sůl a vše promícháme. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném sýru. Můžeme zdobit kapií, oříškem.

ŘÍZEK Z NIVY: 100 g sýra Niva, 100 g šunkového salámu, pažitka. Sýr a salám rozemeleme, přidáme nasekanou pažitku a promícháme. Tvarujeme malé placičky a obalujeme jako řízek v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme rychle v rozehřátém tuku po obou stranách. Chutná s brambory i na chlebu. Zdobíme rajčaty a zeleninou.

SMAŽENÝ ČESNEKOVÝ SÝR: 150 g hrubě nastrouhaného sýra Eidam, 150 g hrubě nastrouhaného sýra Niva, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 4 stroužky utřeného česneku, bazalka nebo oregano, sůl. Vypracujeme sýrové těsto, tvarujeme placičky, obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Rychle smažíme v rozehřátém oleji.

KULIČKY NIVA: 200 g strouhaného sýra Niva, 50 g strouhaného tvrdého sýra, trocha pálivé papriky. Sýry smícháme, příliš hustou směs zředíme trochou mléka, ochutíme paprikou. Tvarujeme kuličky, obalujeme v nastrouhaných oříšcích a necháme v chladu ztuhnout.