Valašské frgály

23. října 2012 v 22:43 |  *KOLÁČE,BUCHTY,VDOLKY
na kvásek
½ l mléka
100 g droždí
1 lžíce cukru
na těsto
750 g polohrubé výběrové mouky
250 g hladké mouky
6 žloutků
2 celá vejce
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička soli
1 máslo
100 ml oleje

na drobenku
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300 g másla, které rozpustíme
na hrušková povidla
sušené hrušky
švestková povidla
jíška (polohrubá mouka a olej)
mletý badyán
mletá skořice
mletý hřebíček

Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracujeme do hladka
a necháme vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout.
Mezitím připravíme hrušková povidla, drobenku (vznikne smícháním všech na ní potřebných
ingrediencí) a plechy - nejlépe kulaté o průměru cca 30 cm. Kynuté těsto rozdělíme na
bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme
malým jednoručním válečkem od středu až po kraje plechu natenko. Kraje těsta potřeme
rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi ½ cm okraje). Nakonec
posypeme drobenkou a dáme opět trochu kynout. Troubu rozehřejeme na 200-250°C
a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení
frgálu z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí zalijeme koláče rozpuštěným
máslem, ve kterém je rum, a přidáme případně trochu vanilkového cukru.

obr.infonet
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama